Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Американський журналіст Такер Карлсон став ведучим на російському телебаченні

    Американський журналіст Такер Карлсон став ведучим на російському телебаченні.

    Свою програму, яка отримала назву “TUCKER”, він почав вести на помийці “Росія 24” пише ТСН.

    Нагадаємо, що колишній коментатор Fox News у лютому 2024-го взяв інтерв’ю у Путіна, а згодом у Дугіна і засновника Telegram Дурова.

    Такер Карлсон неодноразово із симпатією відгукувався про Володимира Путіна. Його політичні погляди поділяють багато консервативно налаштованих американців, незадоволених багатомільярдною американською підтримкою України.

    Незадовго до російського вторгнення Карлсон заявив, що “ненависть до Путіна стала головною метою зовнішньої політики Америки”, і закликав своїх глядачів запитати, чому це так.

    “Путін коли-небудь називав мене расистом? Чи погрожував він звільнити мене за незгоду з ним?” – запитував журналіст.

    Коли російські війська почали концентруватись на кордоні з Україною, Карлсон заявив: “Це справедливі запитання і відповідь на них: ні. Володимир Путін нічого цього не робив”.

    Після вторгнення Росії він трохи змінив тон, сказавши під час одного з ефірів: “Володимир Путін розпочав цю війну… Він винен у тому, що ми бачимо сьогодні в Україні”.

    Водночас Карлсон не приховує своєї антипатії до президента України Зеленського, називав його диктатором і висловлювався про нього дуже неприємно.

    На вершину популярності в США Карлсон злетів, ставши надзвичайно впливовою зіркою телеканалу Fox, де з 2016 по 2023 рік він вів вечірнє політичне телешоу Tucker Carlson Tonight, аудиторія якого часом перевищувала 5 млн глядачів.

    Але його кар’єра на цьому телеканалі, який традиційно підтримує республіканців, завершилася досить раптово.

    Вранці 24 квітня 2023 року Такера Карлсона звільнили з Fox News. На такий поворот подій він явно не очікував, оскільки напередодні пообіцяв глядачам вийти цього дня ввечері в ефір.

    Офіційно причину звільнення не назвали, але американська преса писала, що ухвалити таке рішення очільника корпорації Руперта Мердока спонукав позов, висунутий у зв’язку з репортажем Карлсона про захоплення 6 січня 2021 року прихильниками Дональда Трампа Капітолію і поширення в ефірі хибних тверджень Трампа про те, що його поразка на виборах 2020 стала результатом фальсифікацій.

    Він не цурається конспіративних теорій і, зокрема, заявляв, що уряд США має космічний корабель інопланетян, повторював вигадки російської влади про американські лабораторії з виробництва біологічної зброї в Україні, стверджував, що Каховську ГЕС зруйнували українці, і звинувачував Вашингтон у причетності до підриву газогонів “Північний потік”.

    Російські державні ЗМІ регулярно відгукуються про Карлсона як про журналіста, який “говорить правду”, і часто його цитують. Агентство медіааналітики “Шмаков.Медиа” підрахувало для телеграм-каналу “Осторожно новости”, що за останній тиждень російські державні ЗМІ та z-канали згадали Карлсона приблизно 2050 разів.

    Карлсон часто повторює російські наративи та фейки.

    Зокрема, у листопаді він поширював фейк про нібито заборону в Україні православної церкви і переслідування християн – так він неправдиво інтерпретував ініціативу ухвалення в парламенті закону щодо заборони діяльності в Україні церков з центром управління у Москві.

    При чому він не згадував, що закон не забороняє конкретно УПЦ МП, що його навіть ще не ухвалили, і що в Україні є інші православні церкви.

    Оглядачі пояснювали такі дії журналіста роботою американських лобістів, найнятих представниками Російської православної церкви.

    Серед відомих політиків, у яких він брав інтерв’ю останнім часом, – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і Хав’єр Мілей, який став новим президентом Аргентини.

    Такер Карлсон став першим західним журналістом, який узяв інтерв’ю у Путіна після початку повномасштабної російської агресії проти України.

    Коментуючи етичність інтерв’ю з Путіним колишня держсекретарка США Гілларі Клінтон називає Такера «корисним ідіотом», що поводиться «мов цуценя» (англ: «He’s like a puppy dog» – ред).

    «Він — корисний ідіот. Якщо ви почитаєте те, що говориться у російських медіа, вони сміються над ним. Я маю на увазі, що він як цуценя.

    Я не здивуюся, якщо у нього з’явиться контракт із яким-небудь російським виданням, тому що він корисний ідіот. Те, що він говорить, не відповідає дійсності. Він повторює брехню Володимира Путіна про Україну, тому я не розумію, чому б Путіну не дати йому інтерв’ю», – сказала Гілларі Клінтон в ефірі телеканалу MSNBC.

    Найсвіжіше

    Популярне