Понеділок, 24 Червня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій закликав до міжрелігійного діалогу

    15 травня 2024 року Вселенський Патріарх Варфоломій виступив з головною промовою на Глобальному діалозі КАІЦІД у Лісабоні, Португалія. У своєму виступі він наголосив на відданості Вселенського Патріархату міжрелігійному діалогу та значній ролі Митрополита Еммануїла Халкидонського у програмах КАІЦІД.

    Патріарх Варфоломій підкреслив важливість підвищення обізнаності про права людини, збереження людської гідності та сприяння співпраці на шляху до миру та екологічної стійкості. Він наголосив, що кліматична криза є глибокою духовною проблемою, закликаючи розглядати турботу про творіння як священний обов’язок.

    Він процитував енцикліку 2016 року Святого і Великого Собору Православної Церкви, яка визначила духовні та етичні корені екологічної кризи і закликала до радикальної зміни ставлення до навколишнього середовища. Він також згадав спільну заяву від 1 вересня 2021 року з Папою Франциском та Архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі, в якій наголошується на відповідальності релігійних лідерів вимагати від країн та корпорацій належної турботи про довкілля.

    Нарешті, Патріарх Варфоломій розмірковував про недавню пандемію, підкреслюючи взаємопов’язаність глобальних криз і необхідність спільної роботи для їх подолання. Він закликав обрати між короткозорістю та трансформаційними діями, заснованими на вірі.

    Найсвіжіше

    Популярне