Четвер, 20 Червня, 2024
Бiльше

    Патріарху Сербському Порфирію та архієпископам заборонили в’їзд до Косово і Метохії

    13 травня патріарха Сербського Порфирія влада Косово не впустила на територію країни.

    Патріарх разом із сімома іншими архієпископами мав за встановленим порядком прибути у другій половині дня до осідку СПЦ, монастиря Печського патріархату, для початку чергового щорічного засідання Священного Архиєрейського Собору. Але  на адміністративному пропуску Мердаре його зупинили співробітники влади в Приштині і без будь-яких пояснень оголосили, що їм заборонено в’їзд до країни,  повідомляє офіційний сайт Сербської православної церкви,

    В СПЦ вважають, що «з точки зору прав і свобод будь-якої людини, рішення про заборону предстоятелю Сербської Православної Церкви та єпископам прибути до старовинного центру Сербської Православної Церкви є нерозумним і неприйнятним, водночас це точне уявлення про становище Сербської Церкви і сербського народу в Косово і Метохії».

    Порфирій звернувся «до всіх, хто має вплив на ситуацію в Косово і Метохії, зробити все можливе, щоб припинити грубе порушення прав людини сербського народу, зокрема права на свободу пересування Сербського Патріарха, єпископів і духовенства. Патріарх Порфирій не залишить свій народ у Косово і Метохії і зробить усе можливе, щоб якнайшвидше зустрітися з ним і разом з ними помолитися Богу».

    Також на сайті оприлюднено заяву предстоятеля СПЦ.

    “Усі двері цього світу відкриті для мене, як наші двері відкриті для всіх, тільки двері мого дому, Печського Патріархату, закриті, і мене не пускають.

    Як Патріарх Сербії, як громадянин і як віруючий, я знаю і кажу, що сам Бог рано чи пізно відчинить ці двері. Ті, хто зачинив двері дому молитви, чинять зло насамперед собі, а потім усім людям. Вони закрили двері до всякого добра, благословення і щастя. Коли сербському патріарху так відмовляють у свободі пересування, що відбувається з сербами, які живуть у гетто. Кажу їм терпіти, бо хто витерпить до кінця, той спасеться. Якщо вони зачинили двері Печського Патріархату для Сербського Патріарха, то, безумовно, вони не можуть закрити нашу любов і наші добрі наміри. Певно, що для нас, особливо в Косово і Метохії, небо відкрите і воно відчинить усі двері, які зачинило зло”.

    Собор Сербської Православної Церкви буде перенесено до храму Святого Савви у Белграді.

    Найсвіжіше

    Популярне