Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    ПЦУ підтверджує готовність до діалогу заради єдності православ’я в Україні

    На черговому Архієрейському Соборі Православної Церкви України 11 травня знову було засвідчено бажання та готовність Помісної Церкви вести діалог задля досягнення єдності українського православ’я навколо Київського престолу на основі Томосу про автокефалію.

    “Висловити глибокий жаль з приводу ультимативних відмов керівництва Митрополії Московського патріархату в Україні від такого діалогу, водночас засвідчивши його успішність на рівні релігійних громад”, – йдеться в постанові Собору ПЦУ.

    Собор наголосив, що поширення юрисдикції Московського патріархату в Україні є канонічним порушенням і аномалією. Духовенству та вірянам, які досі перебувають у складі Московського патріархату, запропоновано продовжувати процес єднання з ПЦУ, не зважаючи на можливі заборони чи позбавлення сану, які Собор ПЦУ назвав  неканонічними, “від початку нікчемними і не дійсними”.

    Крім того, Собор висловив вдячність громадам та священникам, які вже приєдналися до ПЦУ, адже це повністю відповідає канонічному порядку та рішенню Верховного Суду України.

    Також Собор підтримав зусилля української держави із захисту від ворожого іноземного впливу та спроб втручання в українські справи під виглядом релігійної діяльності. Собор звернувся до парламенту з проханням ухвалити законопроект про заборону підлеглості релігійних організацій в Україні об’єднанням з центром у державі-агресорі.

    Нагадаємо, ПЦУ просить патріарха Варфоломія звернутись до Кіріла, щоб той зрікся лжевчення про “русскій мір”.

    Найсвіжіше

    Популярне