Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    «Він їх вбирав на Трійцю»: у Львові віднайшли підпільні ризи блаж. Василя Величковського

    У львівській квартирі-музеї священномученика Василя Величковського відтепер можна побачити автентичні ризи блаженного, в яких він служив у час підпілля. Фонд музею поповнився святковим облаченням, яке йому передав Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк).

    Про унікальну реліквію та її віднайдення «Духовній величі Львова» розповів хранитель музею Тарас Гуль.

    «Це ризи, які належали блаженному Василію Величковському – він їх вбирав на Трійцю. Передав нам в кінці 2023 року Митрополит Львівський Ігор Возьняк, а до нього вони попали від одного підпільного отця, який віддав їх йому перед смертю», — зазначив Тарас Гуль.

    За його словами, це священниче облачення зберігав у себе єромонах-редемпторист Михайло Шевчишин. Перед смертю (о. Михайло відійшов до вічності у 2021 році) він передав ризи Митрополиту Ігорю і згодом у приватній розмові з генеральним директором музею о. Іваном Сіянчуком владика Ігор згадав про них і вирішив віддати для експозиції особистих речей блаженного священномученика.

    Реліквія могла і не залишитися в Україні. Спочатку її планували розмістити в музеї у Вінніпезі, де зберігається більшість речей святого. «Отець Іван, думав забирати їх до Канади, але, враховуючи, що то був ювілейний рік блаженного, зробив такий внесок до музейної експозиції і залишив їх в Україні», – зазначив Тарас Гуль.

    Представлені в музеї ризи – святкові, їх використовували на свято Зіслання Святого Духа. Реліквія збереглася в доброму стані попри незначні пошкодження, найімовірніше цьому облаченню більше 60-ти років. Поки що відвідувачі музею можуть побачити фелон та єпитрахиль, згодом буде представлено повний комплект – з поясом і нарукавниками.

    Нагадаємо, що, окрім віднайденого облачення, в музеї зберігаються також священнича і єпископська єпитрахилі владики Василія. Також відвідувачі квартири блаженного можуть побачити куфайку, в якій він був на засланні, особистий медальйон, валізу, книги та багато інших особистих і богослужбових речей часів підпільної Церкви, якими, зокрема, користувався й блаженний, проживаючи у Львові. Побачити всі ці експонати і відчути дух християнських катакомб XX ст. львів’яни можуть щоденно (крім понеділка), відвідавши квартиру-музей у самому центрі міста (пл. Соборна, 11, кв. 3).

    Музей працює за сталим графіком – з вівторка по суботу тут можна побувати з 10:00 по 16:00, у неділю — з 13:00 по 16:00.

    Працівники музею звертають увагу, що особливою нагодою познайомитися з львівським помешканням священномученика Василія буде червень – цього місяця тут відзначать кілька дат, пов’язаних із життям блаженного, зокрема дні його народження та відходу до вічності.

    Ще однією особливістю цього року стане те, що завдяки змінам в церковному календарі УГКЦ вперше пам’ять священномученика вшанують на всецерковному рівні окремо – 30 червня. Також цього року минає 100 років з дня вступу владики Василія Величковського до монастиря.

    Більше про служіння та ісповідницьке життя блаженного Василія Величковського можна дізнатись, прочитавши присвячені цьому книги, які можна придбати в музеї. Також у квартирі святого можна отримати освячений на його мощах єлей та інші реліквії. За словами працівників музею, від відвідувачів вони отримали чимало свідчень про чудесне заступництво блаженного.

    Exit mobile version