Бiльше

    Перевіряють церкви і костели, що є пам’ятками національного значення: на Рівненщині працює комісія Мінкульту

    На Рівненщині перевіряють стан збереження культових споруд, що є пам’ятками архітектури національного значення. Це робить комісія, утворена наказом Мінкульту. Начальник відділу охорони історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської ОДА Юрій Калітинський зазначив, що таку інвентаризацію розпочали вперше за 40 років. За його даними, в області є майже 50 храмів — пам’яток національного значення.

    Наказ про утворення комісії з перевірки стану збереження культових споруд, що є пам’ятками національного значення на території Рівненської області, та її склад оприлюднили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

    У її складі — 26 представників різних відомств. Це профільні урядовці, обласні чиновники, представники правоохоронних органів та архітектори.

    Вони, згідно з наказом, з 22 квітня до 30 червня 2024 року мають перевірити стан збереження культових споруд, що є пам’ятками національного значення на території Рівненщини, їхні території та культурні цінності й підготувати відповідну довідку.

    Начальник відділу історико-культурної спадщини управління культури і туризму облдержадміністрації Юрій Калітинський повідомив Суспільному:

    “Це вперше за сорок років моєї роботи Міністерство культури утворило таку комісію. Вона створена для інвентаризації культових споруд — пам’яток архітектури національного значення з метою їхнього дослідження та збереження. Обстежувати будемо всі, які є в області. Їх орієнтовно 50”.

    За даними Юрія Калітинського, наразі комісія обстежила Свято-Троїцький чоловічий монастир у Межирічі, Свято-Троїцький жіночий монастир, Свято-Миколаївську церкву і костел Святого Антонія в Корці, Свято-Покровську церкву в селі Світанок, церкву Святих апостолів Петра і Павла та костел Святого Антонія у Великих Межирічах:

    “Ми за три дні це обстежили. На день перебування складається акт технічного стану, описуються предмети, стан їхнього збереження. Продовжити плануємо після Великодня. На найближчий термін плануємо інвентаризацію Свято-Богоявленського собору і костелу Успіння Діви Марії в Острозі, костелу Святого Лаврентія у Тайкурах, Свято-Миколаївської церкви та дзвіниці у Корнині. А також — церкви Святого Юрія, костелу і монастиря кармеліток, келій монастиря бернардинів, Свято-Миколаївської церкви в Дубні і Свято-Михайлівської церкви у Мирогощі Першій”.

    Exit mobile version