Понеділок, 27 Травня, 2024
Бiльше

    Туреччина: історичний візантійський монастир Хора сьогодні знову відкривається як мечеть

    Турецькі ЗМІ повідомили, що візантійську церкву Хора в Константинополі планується знову відкрити як мечеть.

    Як повідомляє державне інформаційне агентство Anadolu, очікується, що президент Реджеп Таїп Ердоган відвідає церемонію завершення реставраційних робіт Генерального директорату фондів, які включають збереження 201 історичної пам’ятки, включаючи церкву Хора, передає orthodoxtimes.com

    Згідно з розкладом, президент Ердоган візьме участь у церемонії в конференц-центрі президентського палацу в Анкарі, під час якої він встановить пряме сполучення з монастирем Хора.

    Раніше повідомлялося, що урочисте відкриття історичної візантійської церкви, відомої своїми безцінними мозаїками, відбудеться приблизно 23 лютого. Однак Генеральна дирекція фондів Туреччини спростувала ці заяви, заявивши, що церква Хора має функціонувати як мечеть починаючи з травня.

    Роботи тривали чотири роки.

    Церква Святого Спасителя в Хорі, бере свій початок у 6 столітті нашої ери. Його чудові мозаїки та фрески, відомі своєю унікальністю, були створені протягом 14 століття, а саме з 1305 по 1320 рік, під патронатом династії Палеологів.

    Це пам’ятка з найвишуканішою візантійською мозаїкою, що збереглася в Константинополі, разом із собором Святої Софії та монастирем Паммакарістос, який також діє як мечеть під назвою Фетхіє. У 2020 році Свята Софія також була визначена для мусульманського релігійного культу.

    Церква Хора була перетворена на мечеть у 1511 році, через 58 років після падіння Константинополя. Однак у 1945 році за рішенням турецького уряду його було перетворено на музей.

    Після цього рішення експерти зі США розпочали масштабний проект реставрації та збереження мозаїк і фресок, ретельно видаляючи штукатурку, яка їх закривала. Роботи, розпочаті в 1948 році, були завершені через десятиліття, в 1958 році.

    У 2019 році Державна рада Туреччини (Даністай) анулювала рішення 1945 року, а через рік президент Ердоган оголосив, що пам’ятник знову буде відкритий як мечеть.

    Exit mobile version