Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній у Великий четвер: “Христос помер, щоб через смерть зруйнувати смерть”

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній у Великий четвер звершив богослужіння у Свято-Софійському соборі Києва, під час якого виголосив проповідь, присвячену темі страждань, смерті та воскресіння Ісуса Христа.

    “Нині знову стоїмо ми над гробом нашого Спасителя”, – звернувся владика Епіфаній до вірян, якого цитує сайт ПЦУ. “Стоїмо разом із Богородицею, з апостолом Іоаном та зі скорботними жінками. Нині з Йосифом і Никодимом звершуємо поховання у гробі нашого Учителя”

    Митрополит зазначив, що смерть Христа стала моментом найбільшого горя та розпачу для Його послідовників. “Хіба ця мить не була найбільш страшною для всякого, хто чекав утіхи і спасіння в час земного життя Христа?”, – риторично запитав він.

    Проте владика Епіфаній підкреслив, що смерть Христа не була кінцем. “Христос і справді помер. Ось тіло Його, ось Його гробниця перед нами, і ми зібралися, щоби оплакати померлого і звершити поховання. Але хіба гробниця і камінь можуть утримати Того, Хто в руці Своїй тримає всесвіт? Хіба темрява може сховати Того, Хто Сам є Світло? Хіба можуть руки людей позбавити життя Того, хто рукою Своєю сотворив людину і хто Сам є джерело життя?”, – риторично запитав він.

    “Господь помер на хресті”, – продовжив владика Епіфаній. “Але не Своєю смертю Він помер, бо прийняв добровільно на Себе нашу смерть. Він помер, щоби через смерть саму її зруйнувати, розбити її кайдани, розвіяти її морок. Як Людина Христос помирає, щоби життя Своє віддати усім нащадкам Адама”.

    “Тому хоча і плачемо ми над померлим Господом і ховаємо нашого Учителя, але скорбота наша відступає через усвідомлення того, що лише цим шляхом і такою ціною можна було досягти перемоги. Тоді, коли саме зло і його слуги думали, що перемогли, бо Христос помер – насправді вони впали і виявилися переможеними”, – підкреслив митрополит.

    “Все це і нас надихає на боротьбу, бо ми покладаємо надію нашу не на людину, яка зазнала поразки і померла насильницькою смертю, але на істинного Бога, на Месію-Переможця, Який жертвою Своєю зруйнував основу зла і позбавив смерть неподільного панування над людством”, – закликав владика Епіфаній.

    “Поклонімося тілу Померлого Спасителя, схилімо коліна наші і наші серця перед Плащаницею. Але піднімаючись, зміцнімося вірою, що Господь, Який на короткий час зійшов до Гробу – невдовзі востане і прославиться, як Переможець. Амінь”, – завершив свою проповідь Предстоятель ПЦУ.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ освятив великодні паски та передав їх українським воїнам. Також у ПЦУ пояснили, чому кожен день Страсного тижня називають Великим.

    Найсвіжіше

    Популярне