Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    СБУ проводить обшуки в Запоріжжі у скандального єрарха УПЦ (МП) Луки

    Служба безпеки України 1 травня проводить обшуки в резиденції митрополита УПЦ )МП) Луки (Андрія Коваленка) в Запоріжжі.

    Про це повідомляє видання “Українська правда” з посиланням на джерело в СБУ. Подрообиці слідчих дій будуть надані згодом.

    Відомо, що Лука неодноразово поширював проросійську пропаганду та виправдовував агресію РФ проти України. Зокрема, він заявляв, що масштаби репресій часів Сталіна були меншими, ніж “переслідування” УПЦ (МП) в Україні.

    Також єрарх обурювався проти “лжепатріотів” та ПЦУ, котрі не вшановують російських святих, а також стверджував, що православних українців закликають знищувати, як раніше фашисти неарійців.

    Раніще, 11 грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони запровадила персональні санкції проти семи єрархів УПЦ (МП). Серед інших до санкційного списку потрапив митрополит Лука (Андрій Коваленко).

    У серпні 2023 року його викликали на допит як свідка у межах кримінального провадження за фактом розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті (ч.1 ст.161 КК України).

    За даними руху Чесно, у 2022 році Лука заявив, що українці через гей-паради в Києві заслуговують на участь Содома та Гомори.

    Лука виступав проти розривання зв’язків із Москвою, звинувачував УГКЦ у розпалюванні війни на Донбасі, назвавши католицизм релігією ненависті та кровопролиття.

    Exit mobile version