Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    «Чорний піарник» УПЦ (МП) Амстердам докоряє Вселенському патріарху за підтримку «українського націоналізму».

    Пропонуємо вашій увазі переклад статті Олександра Кириленка, релігійного аналітика, співзасновника Духовного Фронту України, яка вперше була опублікована на fosfanariou.gr

    Американський юрист та лобіст Роберт Амстердам, якого Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) безкоштовно найняла восени минулого року для просування своїх інтересів на Заході, після залякування українських державних органів переключився на Його Всесвятість Вселенського патріарха Варфоломія. Відкритий лист за підписом Амстердама і адресований Його Всесвятості 27 березня оприлюднила відома турецька газета Hurriyet. Але справжні автори цього листа сидять не в США, а в Кремлі або в одному з офісів керуючого справами УПЦ (МП) Антонія (Паканича). Що, в принципі, є одним і тим самим.

    Хто такий Роберт Амстердам

    Наприкінці вересня 2023 року Синод Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) ухвалив рішення звернутися по міжнародну юридичну допомогу. І менш ніж за місяць УПЦ (МП) «на виконання рішення Священного Синоду, Українська Православна Церква звернулась за правовою допомогою до міжнародної юридичної компанії «AMSTERDAM & PARTNERS LLP», яка погодилась надавати її на благодійній основі». Цю інформацію підтвердили і в юридичній компанії.

    І буквально наступного дня розпочалась масштабна кампанія проти української держави. Спочатку вийшла стаття американського лобіста Вільяма Бьорка-Вайта, а за тиждень – скандальне інтерв’ю Роберта Амстердама пропагандисту Такеру Карлсону, який нещодавно брав інтерв’ю у Владіміра Путіна.

    Але перед тим всім у серпні 2023 року Вадим Новінський, російсько-український олігарх, який перебуває під санкціями, наймає Роберта Амстердама та його компанію для захисту своїх інтересів. Як, зокрема зазначено у прес-релізі юристів, мова йде про «переслідування Новінського за релігійними мотивами».

    Як зазначено вище, УПЦ (МП) офіційно повідомила, що нічого не платить Амстердаму, бо його компанія робить це на благодійній основі. А платить за цю далеко недешеву кампанію клієнт Амстердама – Вадим Новінський, який має російський паспорт, що його вперто «не помічає» Роберт Амстердам.

    Насправді, Амстердам – пропагандист, а не юрист. При чому «чорний пропагандист», який не займається покращенням іміджу, свого клієнта, а намагається всіляко очорнити його опонентів. Про це говорить також той факт, що за майже півроку співпраці УПЦ (МП)-Новінського та Роберта Амстердама, як адвоката, ця компанія не вдалася до жодних (!) юридичних дій. Чим же займається Амстердам? Поливає брудом і залякує опонентів УПЦ (МП)-Новінського.

    Погрози українській владі

    Роберт Амстердам пішов в атаку на керівництво Верховної Ради України на народних депутатів. У своєму листі Амстердам прямо звинувачує українських парламентарів («посилюється ваша атака на УПЦ») і погрожує їм («це наражає вас особисто на юридичну відповідальність у країнах по всьому світу», «а також можливі кримінальні покарання») у разі ухвалення українським парламентом законопроєкту №8371.
    Редакція проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» (№ 8371), який назагал ще називають «законом про заборону УПЦ (МП)», затвердженого парламентським комітетом 5 березня, бажає кращого і потребує експертного обговорення механізмів, закладених в документ. Але це суто внутрішньоукраїнська справа, в яку втручається «казна-хто» Роберт Амстердам за гроші російсько-українського олігарха Вадима Новінського.

    Звинувачення на адресу Вселенського патріарха

    Якщо коротко, то зміст брехливих закидів, підписаних Робертом Амстердамом, Його Всесвятості Вселенському патріарху Варфоломію на шпальтах газети Hurriyet можна звести до «звинувачень» патріарха Варфоломія у «підтримці українського націоналізму та автокефалії» та «втручання у внутрішні справи України». Як йдеться у листі, Томос про автокефалію, наданий Вселенською Патріархією Православній Церкві України, «проклав шлях для нападок на УПЦ».

    Не має сумнівів, що цей лист писався або під пильною редакцією керуючого справами УПЦ (МП), ярого антиавтокефаліста Антонія (Паканича), або в московському Кремлі, що, в принципі, одне і те саме.

    Перша брехлива маніпуляція – автори листа закидають патріарху Варфоломію «підтримку українського націоналізму», що він «засудив» ще 2008 року.
    «У липні 2008 року Ваша Всесвятість відвідав Київ, щоб відсвяткувати річницю Хрещення Київської Русі. Незабаром після цього, у промові в Європейському парламенті, Ваша Всесвятість зробив заяви, які свідчили про те, що Вселенський Патріархат свідомий щодо небезпек націоналізму в Україні. Таким чином, Ваша Всесвятість пообіцяв, що Вселенський Патріархат прагне «не просувати націоналістичні чи етнофілетичні справи за рахунок будь-якої частини суспільства», – пишуть автори листа.

    Що ж насправді сказав Його Всесвятість у Брюсселі 24 вересня 2008 року?
    «Сьогодні, коли в нас є технологічні засоби, щоб вийти за межі нашого власного культурного самоусвідомлення, ми все одно продовжуємо бути свідками жахливих наслідків фрагментації людства. Трайбалізм, фундаменталізм і філетизм – що є екстремальним націоналізмом без урахування прав іншого – усе це сприяє постійному переліку звірств, які дають паузу нашим претензіям бути цивілізованими в першу чергу», – йдеться у промові Його Всесвятості, в якій Україна не згадана жодним словом.

    Автори цього листа також повторюють улюблений проросійський наратив: «патріарх Варфоломій, надавши Томос ПЦУ, втрутився у внутрішні справи України». Цю мантру російські та проросійські пропагандисти повторюють з кінця 2018 року, коли в Україні почався об’єднавчий процес українського Православ’я. Тоді з десятків архиєреїв УПЦ (МП), запрошених патріархом Варфоломієм на Об’єднавчий собор, прийшли тільки двоє. Що говорить про справжні наміри верхівки УПЦ (МП). Та навіть після цього Його Всесвятість заявляв, що його пропозиція до діалогу з єрархами УПЦ (МП) досі відкрита.
    Автори листа недвозначно зазначають, що «УПЦ знаходиться під загрозою закриття, оскільки рух за автокефалію налітає на живлення трупом Церкви», але сором’язливо замовчують: а від якої Церкви український народ хоче бути самостійний? І тут же самі дають відповідь на це запитання, цитуючи спочилого митрополита Калліста (Вера): «Я не вірю, що це правильно для Константинопольського патріарха втручатися у справи території, що входить до складу Російської Церкви».

    «Рішення Вашої Всесвятості було широко засуджено і багато православних єпископів висловили глибокі застереження», – пишуть автори листа. І знову сором’язливо замовчують, що автокефалію Православної Церкви України визнали, разом із Константинополем, Александрійський Патріархат, Церкви Греції та Кіпру. І «широке засудження», про яке пишуть автори листа, не заважає архиєреям багатьох інших Помісних Церков співслужити з єрархами ПЦУ.

    Тож виходить, що черговий пасквіль від імені Амстердама і компанії УПЦ (МП)-Новінський спрямований на розпалення і так непростої релігійної ситуації в Україні. На паплюження України в очах її партнерів і союзників в умовах, коли Україна бореться з чисельним російським агресором, на замовлення цього агресора.

    Exit mobile version