Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    «Розкольникам тут не місце»: охорона УПЦ не допустила священника ПЦУ на територію Нижньої лаври

    Священник Ілля Істратов, який в січні перейшов з УПЦ до ПЦУ, на своїй сторінці в фейсбуці повідомив про інцидент, який стався з ним 7 квітня, на свято Благовіщення, на території Нижньої Лаври.  Цього дня отець Ілля вирішив  відвідати храм Агапіта Печерського (яким досі користується УПЦ), щоб привітати свого давнього знайомого з рукопокладенням.

    На перешкоді йому став невідомий молодий чоловік спортивної статури, який назвав його розкольником і не пропустив в храм, повідомляє Релігія в Україні.

    Священник ПЦУ (який на той момент був в цивільному одязі), не став ескалувати конфлікт. Він зазначає, що цього охоронця бачить вперше, і припускає, що керівництво УПЦ призначило «вартового при вході у храм, який відстежує обстановку, спостерігає наявність “persona non grata” і або вживає якихось подібних заходів або дзвонить куди треба з доповіддю».

    Отець Ілля пише, що не хотів в святковий день знімати відео інциденту, тим самим роблячи контент для УПЦ. Але попередив, що наступного разу йому доведеться увімкнути трансляцію.

    «Я не став робити трансляцію, хоча я йшов у храм не просто тому, що  мені так захотілось, а тому що був привід. Але тепер попереджаю – якщо у подальшому мені знадобиться зайти у якийсь лаврський храм чи з приводом чи без і на моєму шляху стане якийсь “канонічний вартовий”, то я відразу вмикаю трансляцію і почекаємо вести діалог публічно».

    «Московський патріархат зараз точно не у тих умовах, щоб диктувати комусь свої правила», – говорить священник. На його думку, «найменування когось розкольником може підпадати під статтю 161 Кримінального кодексу України: “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”. Порушення цієї статті карається як штрафом так і кримінальною відповідальністю».

    Exit mobile version