Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній на Кримському Форумі: окупанти жорстоко порушують свободу віросповідання

    26 лютого 2024 року Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній виступив на Кримському Форумі, де засудив жорстоке порушення права на свободу совісті та віросповідання, яке вчиняють окупанти в Криму.

    Митрополит Епіфаній порівняв ситуацію з віросповіданням в Україні та РФ, підкресливши, що в Україні панує свобода, а держава не втручається у життя релігійних громад. Натомість в Росії діють жорсткі обмеження, а релігійні організації фактично перебувають під контролем спецслужб, передає пресслужба ПЦУ.

    Окупанти Криму поширили цю систему на півострів, вимагаючи від релігійних громад перереєстрації, що означало б визнання окупації. ПЦУ відмовилася це зробити, через що її діяльність різко обмежили. З 40 громад, які діяли до окупації, не залишилося жодної, яка може вільно функціонувати.

    Натомість церкви Московського патріархату лояльно зареєструвалися за законами окупантів, а три єпархії МП були включені до складу РПЦ. Митрополит Епіфаній зазначив, що митрополит Онуфрій не протестував проти цих беззаконних дій, а лише критикує українську владу та ПЦУ.

    “Натомість Церква в складі Московського патріархату вже в червні 2014 року розпочала активну реєстрацію за приписами окупантів. А нині взагалі три єпархії, які були підпорядковані митрополиту Онуфрію, рішенням Кирила Гундяєва були напряму включені до складу РПЦ. Слід підкреслити, до речі, що жодних протестів з боку митрополита Онуфрія і його підлеглих такі дії Москви на окупованій території не викликали. Їхня сміливість поширюється лише на критику української влади та Православної Церкви України. А московські беззаконня вони зустрічають красномовним мовчанням”, – сказав митрополит Епіфаній.

    З самого початку окупації росіяни намагалися взяти під контроль релігійні громади Криму, витісняючи нелояльних до окупантів діячів. За роки окупації зафіксовано сотні фактів порушення права на свободу совісті, жорстоко переслідують тих, хто не виїхав з Криму.

    Окупанти також захопили центр єпархії ПЦУ в Сімферополі та кафедральний храм святих Володимира і Ольги.

    Митрополит Епіфаній закликав до деокупації Криму, адже лише повернення півострова під суверенітет України може гарантувати відновлення прав людини, включаючи свободу віросповідання.

    За словами Митрополита:

    • “В Україні законом і практикою реально забезпечена свобода віросповідання, а держава не втручається у внутрішнє життя релігійних громад.”
    • “Окупанти Криму поширили дію свого законодавства на цю українську територію, вимагаючи від релігійних громад зареєструватися наново. А це означає, зокрема, і формальне визнання ними окупації.”
    • “На окупованому півострові українські громадяни позбавлені основних прав і свобод, в тому числі свободи віросповідання.”
    • “Лише деокупація півострова та повернення його під суверенітет України і в правове поле нашої держави можуть гарантувати відновлення в Криму прав людини.”

    Найсвіжіше

    Популярне