Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    Ексклюзив: огляд на конфлікт між Александрійською Церквою та РПЦ у Африці

    16 лютого Синод Александрійської Церкви розглянув питання неканонічного вторгнення РПЦ в свою юрисдикцію. Зокрема, було прийнято рішення про виконуючому обов’язків так званому екзарха РПЦ в Африці, єпископу Костянтину Островському.

    Єпископа позбавили сану рішенням Синоду Александрійської Церкви, так само як це було зроблено застосовано до Митрополита Леоніда (Горбачова), який був першим екзархом РПЦ в Африці і, по суті, розпочинав розкол Александрійської Церкви як помсту за визнання автокефалії ПЦУ з боку патріарха Феодора і всієї Александрійської Церкви.

    Реакція на це дійство з боку проросійських кіл розділилася.

    Прихильники Митрополити Леоніда, якого РПЦ позбавила всіх посад, включаючи усунення з екзархату РПЦ в Африці і будь-яких інших парафій, заявили, що у відповідь на “рішення греків” потрібно вести приговори з митрополитом Леонідом і навіть перепросити перед ним і запропонувати надалі очолювати екзархат РПЦ в Африці.

    Інші проросійські пропагандисти зробили обмовку за Фрейдом, заявляючи про те, що екзархат РПЦ в Африці створювався не для проповіді Христа, не для якихось місіонерських християнських цілей, а для того, щоб завдати шкоди Александрійській Церкві за визнання ПЦУ і дій Вселенського патріархату. І як пишуть російські окупанти, присутність РПЦ в Африці є дуже неприємною для греків. Чим також визнають, свої огидні геополітичні плани, що мають на меті шкодити Церкві задля політичних вигод Кремлю.

    А судді хто?

    Таким чином, одні прихильники Леоніда хочуть, щоби РПЦ виступало в ролі Вселенського судді, по суті, щоб РПЦ перебрало на себе роль Вселенського патріархату, визначаючи, хто є розкольником, а хто ним не є, і самочинно і свавільно визначаючи, що Александрійська Церква нібито, на їхню думку, є розкольником через визнання і співслужіння з священнослужителями ПЦУ. РПЦ вважають, що вони вправі свавільно приймати рішення про вторгнення на канонічну територію тої чи іншої церкви і зневажати канонічні кордони церков, тобто Александрійського патріархату.

    Але чинячи так, РПЦ здійснює хаос в православній церкві, тому що за такою аналогією кожна Помісна Церква могла бути самозваним суддею іншій Помісній Церкві і свавільно вторгатись у чужі канонічні території. І тоді із канонічних територій кожної церкви, які вже історично і канонічно визначені, виходить хаос і геополітичні інтереси третіх сторін, які не мають відношення взагалі до церкви.

    У цьому випадку РПЦ представляє не тільки свої шкурні інтереси Кіріла Гундяєва “за бідні приходи в Африці”, але і геополітичні інтереси Кремля, щоб заблокувати визнання ПЦУ і налякати інші помісні церкви. РПЦ взагалі фінансово підкупляє кліриків в Африці за пару сотень доларів, які й гадки не мають про українське церковне розділення і надання Томосу ПЦУ.

    Також російські пропагандисти визнають, що заборона синодом Александрійської Церкви єпископа РПЦ Костянтина Островського все ж таки зачепила їх за живе і наробила багато галасу. По суті, через цю заборону вони тепер думають про якусь гідну відповідь Александрійській церкві і говорять, що зараз ніхто не захоче йти на посаду виконуючого обов’язків екзарха РПЦ в Африці через те, що його може заборонити синод Александрійської церкви. І якщо беручи до уваги те, що митрополита Леоніда (Горбачова), який був першим так званим екзархом РПЦ в Африці, позбавили всіх посад і відправили на спокій, то можна припустити, що після заборони синодом Александрійської церкви єпископа Костянтина Островського, його теж спіткає така доля в своєму рідному Моспатріархаті.

    Як висловилися російські пропагандисти, “РПЦ вистрілила собі в ногу”. Деякі навіть припускають про те, що це є закулісними домовленостями між Московською патріархією і Ватиканом про примирення із Александрійською церквою.

    Нам залишається спостерігати за цією ситуацією і чекати нових сильних рішень від Александрійського патріархату, адже ми знаємо з анонсу, що кожен єпископ Александрійської церкви повинен дати записку про масштаби вторгнення РПЦ в їхню єпархію і детально розповісти про захоплені храми і кількість підкуплених кліриків, тобто священників.

    Малоймовірно, що Московська патріархія поверне назад митрополита Леоніда на посаду екзарха РПЦ в Африці, який був наближений до ліквідованого Євгенія Пригожина. Також видається малоймовірним якісь серйозні кадрові рішення із тимчасово виконуючим обов’язків так звано екзарха РПЦ в Африці.

    Джерело:Духовний Фронт України

    Exit mobile version