Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл вислувлював ідеї, які надихнули його на війну задовго до Кремля

    Архімандрит Кирило Говорун заявив, що підтримка російської агресії – це те, у що справді вірить патріарх Кіріл. З одного боку, він намагається задовольнити вимоги Кремля, але з іншого – щиро розділяє ідеї, що надихнули його на війну. За словами Говоруна, Патріарх є головним ідеологом “путінізму”.

    “Я думаю, що і те, і інше стосується Патріарха Кирила. З одного боку, він докладає всіх зусиль, щоб догодити Кремлю. Саме тому він у всьому погоджується з політикою Путіна і насправді часто виходить далеко за межі того, що від нього очікують. З іншого боку, він щиро вірить у те, що робить і говорить стосовно війни. Ідеї, які надихнули його на війну, є його власними. Він сам висловлював ці ідеї ще до того, як їх прийняв Кремль. Патріарх є головним архітектором ідеології, яку я називаю “путінізмом”, або, як альтернативу, “кіріллізмом””, – зазначив Говорун в інтервю для orthodoxtimes.com.

    Архімандрит Кирило Говорун також зазначив, що сподівався побачити іншу позицію російського духовенства, адже воно повинне керуватися Євангелієм. Проте більшість єрархів та вірян РПЦ підтримують агресію проти України. На думку Говоруна, це суперечить раннім заявам патріарха Кіріла, коли він виступав за мир.

    “Очевидно, що можна було очікувати, що релігійний лідер і православні пастирі будуть узгоджувати свої думки і дії з принципами Євангелія і нашої християнської віри. Під час промови, яку я виголосив в Оксфорді минулого року, я наголосив на глибокому порушенні всіх десяти Божих заповідей російською армією в Україні. І все ж Російська Церква продовжує підтримувати російську армію і не шукає миру. Але так було не завжди. Кирило, коли був молодим єпископом, часто брав участь у різних міжнародних форумах і говорив про мир. Зовсім недавно, у 2000 році, Архієрейський Синод Російської Церкви прийняв “Основи соціальної концепції”, які чітко засуджують насильство, вторгнення і війну. Тоді головним архітектором цього вчення був митрополит Кіріл. А зараз він і ті, хто заклав фундамент цього вчення, його порушують. Я б сказав, що понад 90% єрархії, духовенства і мирян Російської Церкви виступають за війну і підтримують Кремль”.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх звернувся з важливим посланням до молоді. Також патріарх Кіріл хоче заборонити святкування дня Святого Валентина.

    Найсвіжіше

    Популярне