Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Суд відхилив позови УПЦ МП щодо продовження безоплатного користування храмами Чернігова

    Господарський суд Чернігівської області 23 січня відхилив позов у двох справах Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви (МП) щодо продовження договорів безоплатного користування об’єктами архітектури національного значення. Мова йде про Спасо-Преображенський собор та комплекс споруд Троїцького монастиря в межах Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів Стародавній”.

    Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики на своєму сайті.

    Адвокат Чернігівської єпархії УПЦ Олександр Шамко в коментарі Суспільному повідомив, що з рішенням Господарського суду Чернігівської області він поки не ознайомлений, рішення про подачу апеляційної скарги ухвалюватимуть пізніше, після його вивчення.

    Представниця міністерства культури і інформаційної політики Валентина Олексієнко під час розгляду справи напередодні 23 січня так прокоментувала цю ситуацію:

    “Ми посилаючись на оренду державного і комунального майна пропонуємо заключити договір оренди та відповідно до цього є розроблений порядок, скористатися змінами законодавства і заключити новий договір”.

    “Заповідник «Чернігів Стародавній» не визнає позову і просить відмовити з наступних причин. Цей договір нотаріально не засвідчений, порушені вимоги з законодавства, де більше трьох років договір має бути нотаріально засвідчений. Тому з початку 2016 року він є нечинним”, — сказав Андрій Лісовий.

    Нагадаємо, у березні 2023 року Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви зверталося до суду із вимогами зобов’язати Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів Стародавній” продовжити договори безоплатного користування пам’яткою архітектури національного значення, зокрема Спасо-Преображенським собором та комплексом споруд пам’яток архітектури національного значення Троїцького монастиря, які є державною власністю.

    Тоді представники УПЦ наполягали на тому, що мають право на безоплатне користування храмами, посилаючись на Закон України “Про свободу совісті та релігійні організації”.

    Загалом, Спасо-Преображенським собором, а також Троїцьким та Успенським соборами Єлецького монастиря представники УПЦ користувалися майже 30 років.

    Найсвіжіше

    Популярне