П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    “Відновлювати вже немає що”: наслідки пожежі у церкві в Полтаві

    У Полтаві під час пожежі в храмі Української греко-католицької церкви знищені меблі, майно та частина ікон. Нині богослужіння будуть проводити в іншій будівлі, а також будуватимуть нову церкву.

    Про це розповів настоятель Юрій Кролевський, пише Суспільне.

    “Увечері десь о 20:00 я звідси вийшов. Десь близько 22:00 мені телефонують про те, що церква горить”, — розповів настоятель храму Юрій Кролевський.

    У храмі парафії Пресвятої Трійці УГКЦ у Полтаві обвуглені стіни, оплавлена люстра та частково знищена покрівля. Тут у ніч на 14 січня сталася пожежа.

    “Почалося від кондиціонера. Ось він висить. Десь замкнув, хоча був виключений. Не знаю, що там. Таке відчуття, наче дитина померла чи що. Ми тут багато років служили, старалися”, — продовжив настоятель храму Юрій Кролевський.

    Нині у будівлі прибирають залишки облицювання та меблів. Ікони у храмі пошкоджені або знищені, каже настоятель.

    “Вишитий іконостас. Я думаю, такого на Полтавщині не було більше. Вишивала одна жінка і моя дружина їй допомагала. Та жінка, Катерина, недавно відійшла у засвіти. Вони вціліли, але треба буде їх реставрувати. Вони нам дуже дорогі. Мали бібліотечку для парафіян, користувались. Воно все закопчене. Його вже використовувати навряд чи (можна ― ред.). Ікони погоріли, в принципі, нічого не лишилося”, — розповів Юрій Кролевський.

    Вогонь понад годину гасили 23 пожежників та три машини. Загиблих чи травмованих не було. Про це Суспільному розповів речник рятувальників регіону Віталій Шкаревський.

    “Коли рятувальники прибули на місце, будівля повністю була охоплена димом густим. І вже виходив вогонь назовні. Було вогнем знищено 10 квадратних метрів перекриття, також облицювання стін та стелі на площі десь 40 метрів квадратних. Також знищена частина майна, яке перебувало. А загалом рятувальники врятували саму будівлю. Причина пожежі наразі з’ясовується”, — розповів речник рятувальників Полтавщини Віталій Шкаревський.

    У цій парафії близько 250 вірян. До пожежі вони приходили у храм, зокрема, на богослужіння, розповів настоятель.

    “Тут відновлювати вже немає що. Єдиний каркас металевий цілий. Може, зробимо тут складське приміщення, а будемо будувати церкву. У нас є будинок, стоїть поруч, де ми можемо служити, скільки нам потрібно. Восени зібралися фундамент ставити під нову церкву, але трошки затрималися з цим. Може це нас так підганяє, щоб ми скоріше будували”, — додав настоятель храму.

    За словами Юрія Кролевського, загалом у Полтаві є три парафії греко-католицької церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне