Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Консул Греції: якщо Україна хоче успішно вести справу проти Кіріла, їй потрібно активніше пояснювати світові події в Церкві.

    Кримінальне провадження, яке українські правоохоронці порушили проти Моспатріарха Кіріла, може бути частиною плану щодо зусиль, спрямованих на те, щоб міжнародна спільнота зрозуміла, що відбувається в церковній сфері в Україні.

    Значна частина громадської думки в країнах-союзниках перебуває під впливом російської пропаганди про придушення релігійних переконань. Щоб змінити це, як українська держава, так і українська Церква повинні докласти зусиль, вважає Пантеліс Бумбурас – почесний консул Грецької Республіки в м. Херсон з консульським округом території Автономної Республіки Крим та Херсонської області, засновник будівельної компанії «Гефест».

    В ексклюзивному коментарі для Духовного фронту України пан Бумбурас зазначає: Українські спецслужби ініціювали кримінальну справу проти російського патріарха Кіріла та оголосили його в розшук. Здебільшого розуміємо, що Кіріл не має наміру прибувати в Україну для здачі суду, тому можна припустити, що цей крок українських правоохоронних органів є проміжним в стратегічній цілі. А саме – видачі ордеру на його арешт через Інтерпол, щоб і він, подібно до російського диктатора Путіна, не міг виїхати в жодну демократичну країну світу. А стратегічна перспектива – це притягнення Кіріла до трибуналу як співучасника військової агресії росії проти України.

    Однією з перешкод, на мою думку, для такого проекту є те, що українська сторона не належним чином та непереконливо пояснила решті світу, що відбувається з російською церквою в Україні. Оскільки пропаганда роками була привілейованою сферою Росії, різні ЗМІ та лідери громадської думки в різних країнах, включаючи Грецію, поширюють думку, що в Україні священиків переслідують за їхні ідеї. Тобто, кримінальні провадження, які зараз тривають, не стосуються конкретних злочинів, як вони визначені українським Кримінальним кодексом, але стосуються ідей та переконань. Оскільки західні союзники України особливо чутливі, і, на мою думку, справедливо, до питання свободи вираження поглядів і переконань, їм не подобається “переслідування ідей та релігій”. Це та сфера, в якій українські позиції потребують посилення.

    Українській владі і легітимній Церкві України слід приділяти більше уваги та старань в адекватному поясненні світові того, що відбувається в церковній сфері. Це особливо важливо, якщо вони бажають, щоб процеси, схожі на той, що відбувається з Кірілом, були успішними. В іншому випадку результат може суперечити цілям української влади.

    Найсвіжіше

    Популярне