Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Візит до історичного собору: Делегація з України на Криті

    Делегація Київської православної богословської академії на чолі з ректором, професором протоієреєм Олександром Трофимлюком відвідала кафедральний собор святого Міни на площі Венізелоса у місті Іракліоні на острові Крит (Греція).

    Це головний храм Критської Православної Церкви Костянтинпольського Патріархату, який є одним із найбільших у Греції (вміщує до 8 тисяч осіб), повідомив Олександр Трофимлюк у соцмережі.

    Вікарій Предстоятеля Критської Православної Церкви єпископ Кносський Мефодій ознайомив делегацію з історією святині. Початкова невелика церква святого Міни була побудована в 1735 році і була кафедральним собором митрополитів Криту в період турецької окупації острова (нині церква знаходиться ліворуч від головного входу до великого собору).

    Історія розповідає про подію, що сталася на Великдень 1826 року, коли натовп турків-мусульман прямував до церкви, щоб розгромити християнський храм і розправитися з віруючими. Кінний офіцер на ім’я Аян Ага (Ayan Agha) розігнав натовп змовників, але греки-християни сприйняли це як чудесне втручання святого Міни, після чого святий був оголошений покровителем Іракліону.

    Будівництво великого тринефного собору почалося 25 березня 1862 року під керівництвом архітектора Афанасія Моусіс і тривало протягом 33 років (з перервою у 1866 – 1883 рр.). На початку будівництва під вівтар у фундамент храму було покладено золоті, бронзові та срібні монети різних націй. У 1895 році собор був освячений митрополитом Тимофієм (Кастрійнояннісом) на честь святого Міни. Незважаючи на турецьку окупацію, святкування з нагоди освячення собору тривало протягом трьох днів.

    Собор побудований з плануванням у вигляді рівнокінцевого хреста, з величним куполом та двома високими дзвінницями. Його стіни та склепіння збудовані у греко-візантійському стилі, а потужні куполи розписані традиційними візантійськими фресками.

    Одним із сучасних чудесних покровительств святого Міни вважають порятунок собору від бомбардування, що відбувалося 23 травня 1941 року, коли бомба, що впала на дах собору, не вибухнула. На честь цієї події на північній стіні собору розташований макет цієї бомби.

    Найсвіжіше

    Популярне