Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Релігійні лідери вшанували жертв Бабиного Яру

    У роковини трагедії Бабиного Яру, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Український інститут національної пам’яті, Світовий Конґрес Українців за участі представників урядових структур, громадськості, високого духовенства християнських церков, духовних лідерів юдейських релігійних громад провели спільний міжрелігійний захід на вшанування пам’яті загиблих.

    Намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський (ПЦУ) Агапіт з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 29 вересня взяв участь у міжконфесійному молитовному заході на вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, інформує ПЦУ.

    Вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру було насичене паралелями між злочинами нацистів понад вісім десятиліть тому і тими злодіяннями, які чинить сьогодні в Україні російський агресор.

    «Це місце – символ того, як легко почати війну і як важко її закінчити. Люди її розпочинають, а потім вона закінчується такими «бабиними ярами». І зараз ми бачимо, що і в Бучі, і в Ірпені є місця масових поховань. А про скільки місць ми ще не знаємо… Тоді це були німецькі фашисти, сьогодні це російські фашисти», – сказав головний Рабин України Моше Реувен Асман.

    Під час заходу головний рабин України Моше Реувен Асман, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Агапіт (Гуменюк), єпископ Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької церкви в Україні Віталій Кривицький, єпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Маркос Оганесян та протоієрей Української греко-католицької церкви отець Олекса Петрів закликали до спільної молитви у пам’ять про загиблих. Присутні на заході долучилися до молебню, а також запалили лампадки та поклали до «Менори» «камінці спотикання», які символізують знищених нацистами під час Голокосту євреїв.

    Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру 29–30 вересня 1941 року став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей. Гітлерівська расова доктрина передбачала знищення євреїв та ромів. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року фашисти вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей. Це був тільки початок “конвеєру смерті”. Далі, там же, гітлерівці розстрілювали ромів, караїмів, священнослужителів, душевно хворих, інтелігенцію, українських націоналістів та військовополонених. Загалом за роки Другої світової війни в Бабиному Яру, за різними оцінками, загинуло від 100 до 150 тисяч осіб.

    Нагадаємо, президент вшанував пам’ять жертв Голокосту в Бабиному Яру і підкреслив толерантність українців.

    Найсвіжіше

    Популярне