Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Свято Іоана Богослова у КПБА: Слово Предстоятеля ПЦУ про любов, боротьбу та майбутнє Церкви

    Сьогодні, 24 вересня 2023 року, в Києві відбулося урочисте відзначення актового дня Київської православної богословської академії (КПБА) та престольного свята її академічного храму, присвяченого святому Іоану Богослову, відомому як “апостол любові”.

    Подія об’єднала представників церковних та навчальних громад, а також випускників цього визначного українського навчального закладу.

    Предстоятель Православної Церкви України, який сам колись навчався в КПБА, був присутній на заході та висловив свою глибоку гордість за досягнення та розвиток цієї богословської академії.

    Про це митрополит Епіфаній написав на своїй сторінці в соцмережі.

    “Сьогодні ми відзначили актовий день Київської православної богословської академії, а також престольне свято її академічного храму, названого на честь «апостола любові», святого Іоана Богослова.

    Пишаюся тим, що колись і я навчався в цьому прекрасному навчальному закладі, який дав мені дуже багато, дав поштовх до того, що можна і потрібно зростати – від сили до сили. За останнє десятиліття КПБА досягла багатьох успіхів, випустила багатьох добрих пастирів нашої Церкви. І нині вона вправно виконує своє призначення, незважаючи на сирени, а іноді й вибухи. Але Господь нас уберіг, аби ми допомагали боротися зі злом, яке увірвалося в наш спільний дім, в Україну.

    Ідеологія «русского міра» проповідувалась кілька десятиліть, і вона настільки глибоко проникла не лише в голови, але і в душі деяких православних українців, що потрібен час, аби поступово ті, хто піддалися цій ідеології, прозріли і доєдналися до нашої української православної родини. Церква є душею українського народу, і не може бути «тіло» українським, а «душа» російською…

    Тож боротьба триває, але заснована вона на любові – до Бога, до ближніх і всього українського народу, до правди. Тому ця основа є твердою і непохитною. Й надалі ми відкриті та з любов’ю готові прийняти всіх до нашої великої православної української церковної родини.

    Небесний покровитель нашої столичної духовної школи – святий апостол і євангелист Іоан Богослов, якого Церква величає «апостолом любові» – надихає кожного з нас любити: своїх ближніх, свою Богом дану українську землю, свій народ, свою Українську Церкву. Любов єднає: єднає в родині, єднає у дружбі, єднає народи. А там, де немає любові, там – зло і ненависть, там протиріччя і протистояння, боротьба і війни.

    І зараз ми переживаємо цей непростий час випробувань, коли ми захищаємося від ворога, який хоче нас поневолити, і боремося за нашу свободу й незалежність. Ці випробування ми неодмінно пройдемо, перемога буде на нашому боці, бо любов, правда, справедливість, життя і світло завжди перемагають – інакше світу би вже не існувало.

    Тож нехай Господь за молитвами святого апостола Іоана Богослова дарує нам любов, яка б панувала серед нас на віки. – сказав Предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне