Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Кремль чистить РПЦ від друзів Прігожина: Як далеко «підуть» «екзарха» Лєоніда?

    Лише за два тижні після смерті Євгєнія Прігожина з РПЦ женуть його партнера – «екзарха РПЦ в Африці», позбавленого сану митрополита Лєоніда (Горбачьова). Наскільки далеким буде вигнання «екзарха»? При чому тут сварки російських спецслужб – ФСБ і ГРУ?

    Про це читайте в матеріалі Олександра Кириленка для «Духовного Фронту України».

    «Екзарха» вигнали з офісу

    У четвер, 14 вересня, на сайті Московської єпархії Російської православної церкви (РПЦ) оприлюднили указ очільника РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва) про звільнення з посади настоятеля московського храму Всіх Святих позбавленого сану митрополита одіозного Лєоніда (Горбачьова), так званого патріаршого екзарха в Африці.

    Цікавий нюанс: згаданий московський храм Всіх Святих на Кулішках є також Патріаршим Подвір’ям, а до того був Александрійським подвір’ям – таким собі посольством Александрійського Патріархату в Росії, приміщення якого у грудня 2019-го поцупила РПЦ після того як Александрійська Церква визнала Православну Церкву України (ПЦУ). Це дуже символічні моменти і зараз поясню чому.

    «Екзарх» – мирянин

    У грудні 2021 року Синод РПЦ постановив утворити «екзархат» РПЦ в Африці із головним офісом у вже згаданому московському храмі на чолі тоді ще митрополитом Клинським Лєонідом (Горбачьовим). У РПЦ не приховували, що зробили це аби помститися патріарху Александрійському Феодору за визнання ПЦУ. Від того часу «африканський екзархат РПЦ» – незаконну і неканонічну структуру – не визнала жодна Помісна Православна Церква, а згодом Александрійський Патріархат, на чию канонічну територію залізла РПЦ, позбавив Лєоніда (Горбачьова) сану. Це рішення підтримали Елладська і Болгарська Помісні Церкви. Відтоді Горбачьов є мирянином, хоч і непростим.

    Скоріше за все на прийдешньому засіданні Синоду РПЦ позбавленого сану Лєоніда (Горбачьова) звільнять з посади «екзарха». За що? Мова йде не про провали в роботі, чи якісь канонічні порушення. Мова йде про дружбу Лєоніда (Горбачьова) з покійним Євгєнієм Прігожиним і, можливо, навіть про зазіхання на патріарший престол.

    Партнер Євгенія Прігожина

    «Дивним» чином розбудова структур «екзархату» в Африці співпала із розташуванням баз ПВК «Вагнер» Прігожина на африканському континенті.

    Низка російських медіа називали Лєоніда (Горбачьова) «Прігожиним у рясі», мовляв «Лєонід почав копіювати не тільки риторику свого партнера з освоєння Африки, але й його владні амбіції».

    Під час незрозумілого заколоту Прігожина у червні цього року Лєонід (Горбачьов) не прямо засудив дії свого партнера. Чим пішов в розріз з позицією патріарха Кіріла (Гундяєва), який закликав об’єднатися навколо «законної влади» – тобто президента РФ Путіна.

    «Якщо «музиканти» візьмуть владу в свої руки, то наступним патріархом може стати Лєонід. Навіть якщо це буде халіф на годину», – писав тоді відомий богослов архімандрит Кирил (Говорун).

    За два місці після заколоту Прігожин гине в «авіатрощі», а ще через два тижні Гундяєв підписує наказ про звільнення «екзарха» Лєоніда (Горбачьова) з головного офісу «екзархату». А за лічені дні до цього студентів-семінаристів з Африки, які їхали до Росії на навчання на запрошення «екзархату», затримали російські прикордонники, які підпорядковуються Федеральній службі безпеки РФ (це важливо).

    ФСБ образилось чи не любить конкуренції?

    Окрім України, країн Заходу Лєонід (Горбачьов) буйно критикував Відділ зовнішньоцерковних зв’язків (ВЗЦЗ) РПЦ на чолі з митрополитом Антонієм (Сєврюком), якому підпорядковуються закордонні єпархії московського патріархату. Горбачьов звинувачував їх у всіх смертних гріхах за те, що ВЗЦЗ не те, що погано підтримує війну проти України, а навіть деякі клірики дозволяли собі висловлювання проти російської агресії.

    Здавалося б до чого тут російські спецслужби. Нагадаю, що сучасну РПЦ створив совєтський НКВД за наказом тирана Йосіфа Сталіна у 1944-му. І від того часу РПЦ є філіалом НКВД-КГБ-ФСБ, куди «чекісти» не допускають конкурентів з ГРУ – головного розвідувального управління Міністерства оборони РФ.

    Але саме ГРУ та інші російські військові були кураторами ПВК «Вагнер» Прігожина. Виходить, що Лєонід (Горбачьов) також потрапив під вплив цієї російської спецслужби, що завжди вважала КГБ-ФСБ своїм головним конкурентом.

    У свою чергу КГБ-ФСБ довго не могла терпіти критику в бік своїх агентів (чи співробітників) з ВЗЦЗ РПЦ, зокрема митрополита Антонія. Про нецерковну діяльність якого на Кіпрі ми писали раніше. Тим більше у КГБ-ФСБ не могли допустити зростання популярності архиєрея, який кинув виклик самому духівнику Путіна – митрополиту Тіхону (Шевкунову). Який давно є головним претендентом на патріарший престол. А може й вже керує РПЦ з-за спини Гундяєва.

    Ченець-заколотник під прикриттям ГРУ

    Це не перший випадок заколоту всередині РПЦ, до якого причетне ГРУ. У другій половині 2020 року ченець Сєргій (Романов) захопив владу у Середньоуральському жіночому монастирі, звідки почав закликати до зміни влади в РПЦ та в Кремлі. На боці ченця-заколотника виступив полковник ГРУ у відставці Владімір Квачков, а також «казацькі» організації, що підпорядковувались опальному раднику Путіна Владіславу Суркову, який мав прямий зв’язок з ГРУ.

    У результаті у грудні того року російські силовики захопили монастир, насельниць розігнали, а заборонений у служінні Сєргій (Романов) сидить у в’язниці.

    Чи чекає така доля на позбавленого сану митрополита Лєоніда (Горбачьова)? Час покаже. Із високою вірогідністю на прийдешньому засіданні Синоду РПЦ Горбачьова звільнять з посади «екзарха».

    Своєю чергою це говорить про те, що реальну владу в РПЦ має геть не Кіріл (Гундяєв). Хто саме – дізнаєтесь у наших наступних матеріалах.

    Найсвіжіше

    Популярне