Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Уманський митрополит УПЦ (МП) вважає Кіріла своїм патріархом

    22 серпня митрополит “Уманський і Звенигородський” УПЦ (МП) Пантелеймон (Луговий) освятив храм Іона Богослова в селі Яблунівка Черкаської області. На новоосвяченому престолі єрарх вказав ім’я Кіріла (Гундяєва) як свого предстоятеля. Про ситуацію повідомив священник ПЦУ Микола Варивода, посилаючись на фото єпархії. Згодом фотографію видалили із єпархіального сайту.

    Митрополит Пантелеймон написав на престолі церковнослов’янською: “Во славу Сяятыя Единосущныя Троицы Отца, и Сына, Святаго Духа: создася , утвердится и осятися храм сей Яблунивке, Лисянского благочиния, Уманской епрахии в честь св. ап. Иоанна Богослова, свяященодействия Богу содействующу при Святейшем Патриархе Московском и всея Руси Кирилле, Блаженнейшем Митрополите Киевстем и всея Украины Онуфрие, Высокопреосвященнийшем Пантелеимоне, митрополите Уманском и Звенигородском, в лето от Рождества Христова 2023 августа в 9 день. Да пребудет в храме сем Благодать Святаго Духа до скончания века”.

    У цій стандартній формулі на самому початку вказується ім’я предстоятеля помісної церкви до якої належить храм. В даному випадку це Кирил (Гундяєв). Далі йдуть імена Онуфрія та правлячого архієрея.

    Варто зазначити, що сам Московський патріархат, ПЦУ, українська держава та усі помісні православні Церкви вважають так звану “Українську православну церкву” частиною РПЦ. З канонічної точки зору це є правдою. Проте сама УПЦ (МП) це офіційно заперечує, а у 2022 навіть прибрала згадки про материнську структуру зі свого Статуту, втім не розриваючи єдності з нею. ЇЇ пропагандисти та офіційні обличчя звинувачують у брехні всіх, хто вказує на факт належності до РПЦ. Проте священники та єрархи у літургійному житті продовжують поводити себе як клірики Російської Церкви. Наприклад, деякі з них продовжують поминати Кіріла як свого “Великого Господина и Отца “. І це попри дозвіл не робити цього, даний на Соборі в Феофанії, адже єдність із Гундяєвим і так зберігається через Онуфрія, а відкриті вказівки на неї можуть викликати несприйняття вірянами. Також, імена московських патріархів зберігаються на більшості антимінсів і, як бачимо, пишуться на престолі під час освячення храмів.

    Нагадаємо, із хресної ходи УПЦ (МП) вилучили “колорадську” стрічку.

    Напис на престолі, де ГУндяєв згадується як патріарх для УПЦ (МП)

    Найсвіжіше

    Популярне