Субота, 22 Червня, 2024
Бiльше

    Цинізм зашкалює: патріарх Кіріл висловив співчуття вікарію УПЦ (МП) в Одесі, через обстріл російських військ

    Московський патріарх направив вікарію Одеської єпархії архієпископу УПЦ (МП) в Арцизі Віктору відповідь на його відкрите звернення від 23 липня 2023 року. Тоді архієпископ Віктор у зверненні гнівно писав, що, на превелике розчарування, на останній Архієрейській нараді в Москві, патріарх Кіріл “жодного слова не сказав про те, що потрібно припинити цю каїнову війну, припинити ці вбивства і руйнування мирних міст і сіл, припинити кровопролиття”.

    Очільник Моспатріархату Кіріл, який благословляє російські війська вбивати українців, відповів на це своєю заявою у якій назвав звинувачення в сторону РПЦ “необґрунтованими та несправедливими”. Кіріл також зазначив, що архієрей УПЦ (МП) вибрав “надзвичайно зухвалий тон звернення” до нього. Звернення Кіріла опублікували на сайті РПЦ.

    Патріарх Кіріл уникає чітко називати винних у руйнуванні храму та стражданнях українського мирного населення – російські війська. Він каже про війну у загальних словах, замість називати причину – російську агресію. Посилання на молитви та допомогу, надану РПЦ постраждалим, звучать порожньо у цьому контексті і навіть цинічно. Адже це так, якби насильник надавав першу допомогу жертві, яку постійно ріже, гвалтує і вбиває.

    Крім цього, очільник РПЦ маніпулятивно натякає про те, що війну нібито почала Україна 9 років тому на Донбасі. Звісно за анексію Криму і вторгнення російських військ в 2014 році патріарх РПЦ не говорить. Бо це не вписується в парадигму пропаганди Кремля.

    Чіткої позиції від очільника РПЦ, чи засудження агресії та винуватців знову не прозвучало, що не є якимось сюрпризом, як би сумно це не було. Адже духовні лідери покликані відстоювати істину, а не брехню. Натомість Кіріл виправдовується, що нібито піклується про всеправославну єдність з іншими єрархами і тому здійснює “незмінні поминання православних патріархів”. Він також подякував тим, хто разом із ним “відкрито виступає на підтримку Української Православної Церкви”. Це звучить цинічно на тлі зруйнованого храму.

    Гундяй також сказав, що розуміє “труднощі” УПЦ (МП): “Добре розумію труднощі архіпастирів і кліру канонічної Української Церкви, яка зараз живе в таких умовах, коли звичайне привітання чи співчуття стають приводом для порушення кримінальної справи. Тому багато чого не можу Вам сказати в цьому листі”.

    Найсвіжіше

    Популярне