Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Ганебна заява Російської Церкви: переписування історії і „захист“ УПЦ (МП)

    Нещодавно Синодальний відділ із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Московського Патріархату, який очолює Владімір Легойда, виступив із заявою стосовно подій довкола Києво-Печерської Лаври, а саме виселення звідти представників УПЦ (що в єдності з МП). У ній вже традиційно російські церковники звинуватили українську владу, і зокрема Міністерство Культури у гонінні на Церкву, а також в грубому порушенні прав віруючих.

    Все це порівняли із «антирелігійними репресіями 1920-х – 1930-х років XX століття». У Синодальному відділі вважають, що ці «свавілля і терор щодо Української Православної Церкви здійснюється за потурання міжнародних правозахисних організацій, які фактично ігнорують очевидні порушення релігійних прав мільйонів віруючих».

    Окрім цього автори цього звернення заявили, що «керуючись суто політичними мотивами, українська влада під вигаданим приводом розпочала фактично ліквідацію Української Православної Церкви, що передбачає позбавлення її особливо шанованих святинь, до яких належить Києво-Печерська Лавра». Проте жодного аргументу на підтвердження цієї думки немає.

    Чи можна виселенням з Лаври чи з будь-якої іншої визначної святині ліквідувати релігійну спільноту, а тим більше Церкву Христову. Очевидно, що ні! Тому такі голосні меседжі є свідомим і навмисним перебільшенням, задля придання події більшого «трагізму і сенсації». Для цього ж у тій же заяві повторили нещодавній фейк про вивезення за кордон святинь і мощей преподобних Києво-Печерських.

    Проте родзинкою цієї заяви, є, знову ж таки, надумані твердження авторів про кінцевий результат усіх цих так званих гонінь. На їх думку ці «переслідування» УПЦ (що в єдності з МП) мають на меті «переписування історії українського народу, позбавлення українців ідентичності, пов’язаної з єдиним для всіх народів історичної Русі Володимировим Хрещенням»

    Такі висловлювання – верх цинізму і підлості. Адже саме росія і її церква упродовж трьох століть займалась переписуванням історії,  намагаючись привласнити українську історію собі, і тим самим знищити українську ідентичність. Окупація Києво-Печерської Лаври та інших українських святинь московською патріархією – це один із наслідків такої політики росії.

    Тому зараз, відбувається не позбавлення, а навпаки відродження української ідентичності і національної свідомості. Виселення з Лаври любителів «руського міра» – це не переписування історії, а навпаки відновлення історичної справедливості. Адже українські святині належать українському народові!

    Таким чином уся ця заява ніщо інше як компіляція вигаданих і безпідставних звинувачень та пустих сенсацій. Все це робиться задля дискредитації української влади та українського народу в очах міжнорадної спільноти, про що і говориться у підсумку цієї заяви. Проте такими висловлюваннями намагається нав’язати відкриту неправду усьому світу, тим самим компрометує саму себе. Та такі наміри приречені на поразку, адже як каже народна мудрість: «на неправді далеко не заїдеш»…

    Найсвіжіше

    Популярне