Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Дипломати повернули з Угорщини трьох полонених в Україну

    Посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох українських військовополонених, повідомив у вівторок, 20 червня, речник українського міністерства закордонних справ (МЗС) Олег Ніколенко.

    За словами Ніколаєнка, звільнені військові перебувають на українській території, їм “надається “всіляка підтримка.

    Решту військовополонених поки не вдалось звільнити.

    “Українські дипломати разом із Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та іншими причетними органами України продовжують вживати активних заходів, аби повернути додому решту вивезених із Росії в Угорщину українських захисників”, – написав Ніколенко у Facebook.

    Нагадаємо, офіційна Угорщина заявляла, що не причетна до вивезення українських полонених з РФ.

    Що каже розвідка України?

    Представник ГУР Андрій Юсов в ефірі “Радіо Свобода” 20 червня зранку розповів, що з полонені увесь цей час перебували під наглядом в Угорщині.  Юсов зазначив, що Україна, зокрема, й родичі, повинні отримати комунікацію з усіма звільненими з полону.

    Юсов зазначив, що в України є попередній список полонених, яких передали Угорщині, але поки підтвердити їх вона не може.

    “У нас є попередній список, втім отриманий з різних джерел, зокрема оперативними каналами. Ми не можемо називати його офіційним. Є список тих осіб, яких Угорщина запитувала у Росії декілька місяців тому – там було 13 прізвищ. Є список з, ймовірно, одинадцятьма, які були передані”, – сказав він.

    У ГУР пояснили, що згідно з міжнародним правом, цим питанням мав би займатися Міжнародний комітет Червоного Хреста, якому б країна-агресор Росія та Угорщина, яка є підписантом усіх угод, зокрема Женевської конвенції, мали б надати необхідні дані.

    При цьому навіть РФ офіційно нічого не повідомляє.

    “Те, що ми взагалі обговорюємо цю ситуацію, дуже прикро. Бо подія, яка могла б бути абсолютно позитивною, перетворюється на якийсь драматичний детектив з дуже відчутним політичним підтекстом. Насамперед з боку Росії, яка проводить ІПСО“, – сказав він.

    Юсов зауважив, що українська сторона знала про російську спецоперацію з передачі українських військовополонених Угорщині ще до офіційних заяв. Київ подавав запити щодо підтвердження чи спростування цих даних, але Будапешт заперечував факт операції.

    Так, спершу інформацію поширили у ЗМІ, потім оприлюднила і РПЦ, а вже після цього з’явились коментарі угорської сторони.

    “Спочатку казали, що вони військовополонені, потім, що вони – вільні люди, що вони самі звернулись. Але ми розуміємо, що це не так. Був запит з боку Угорщини, конкретно стосовно військовополонених. Цьому є підтвердження, у тому числі документально”, – сказав він.

    РПЦ стала співучасником злочину війни рф проти України

    Як повідомляв Духовний Фронт України, передача українських полонених через РПЦ робить Гундяєва суб’єктом війни рф проти України і ставить його у ситуацію «цугцвангу». Нещодавно МЗС України повідомляло, що Угорщина фактично утримує в ізоляції переданих через РПЦ українських полонених.

    Як повідомляли у ЗМІ, Звільнення одинадцятьох українських військовополонених та їхнє перевезення в Угорщину могло бути особистою ініціативою віцепрем’єр-міністра Жолта Шем’єна, про яку не знав більше ніхто в уряді. Це викликало обурення в офіційної Угорщини.

    За словами уповноваженого ВР із прав людини Дмитра Лубінця,  Україна досі не може сконтактувати із угорським омбудсменом у справі повернення українських військовополонених. Він зазначив, що метою Угорщини у цій справі є підігравання росіянам. Мовляв, Угорщина хоче показати, що росіяни готові повертати Угорщині громадян України. До українських полонених поки не допускають українського посла. Щобільше, угорці не встановлюють контакт з Україною, як зі суб’єктом справи.

    Найсвіжіше

    Популярне