Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Офіційна Угорщина не причетна до вивезення українських полонених з РФ, – Сійярто

    Офіційна Угорщина не причетна до вивезення з Росії 11 українських військовополонених, які зараз перебувають на угорській території.

    Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто, повідомляє Європейська правда з посиланням на Index.

    Під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи, коментуючи ситуацію з українськими полоненими, Сійярто сказав: “Я думаю, що це хороша новина, що вони на волі”.

    Він стверджує, що передача українців Угорщині відбулася після “дискусій між церквою та релігійними організаціями, в яких угорська держава не брала жодної участі”.

    “Ці люди вільні у своєму пересуванні в Угорщині, вони вільні робити те, що вони хочуть робити”, – каже Сійярто. Він додав, що передані Угорщині полонені можуть зв’язатися з українською владою, “якщо вони хочуть”.

    Що каже розвідка України?

    Представник ГУР Андрій Юсов в ефірі “Радіо Свобода” 20 червня зранку розповів, що з полонені увесь цей час перебували під наглядом в Угорщині.  Юсов зазначив, що Україна, зокрема, й родичі, повинні отримати комунікацію з усіма звільненими з полону.

    “Є інформація, зокрема від родичів кількох полонених, що насправді вони не були звільненні увесь цей час. Вони перебували в умовах під наглядом, контакт і зв’язок був обмежений. Зв’язок з рідними у присутності третіх осіб, лімітований”, – сказав він.

    Юсов зазначив, що в України є попередній список полонених, яких передали Угорщині, але поки підтвердити їх вона не може.

    “У нас є попередній список, втім отриманий з різних джерел, зокрема оперативними каналами. Ми не можемо називати його офіційним. Є список тих осіб, яких Угорщина запитувала у Росії декілька місяців тому – там було 13 прізвищ. Є список з, ймовірно, одинадцятьма, які були передані”, – сказав він.

    У ГУР пояснили, що згідно з міжнародним правом, цим питанням мав би займатися Міжнародний комітет Червоного Хреста, якому б країна-агресор Росія та Угорщина, яка є підписантом усіх угод, зокрема Женевської конвенції, мали б надати необхідні дані.

    При цьому навіть РФ офіційно нічого не повідомляє.

    “Те, що ми взагалі обговорюємо цю ситуацію, дуже прикро. Бо подія, яка могла б бути абсолютно позитивною, перетворюється на якийсь драматичний детектив з дуже відчутним політичним підтекстом. Насамперед з боку Росії, яка проводить ІПСО“, – сказав він.

    Юсов зауважив, що українська сторона знала про російську спецоперацію з передачі українських військовополонених Угорщині ще до офіційних заяв. Київ подавав запити щодо підтвердження чи спростування цих даних, але Будапешт заперечував факт операції.

    Так, спершу інформацію поширили у ЗМІ, потім оприлюднила і РПЦ, а вже після цього з’явились коментарі угорської сторони.

    “Спочатку казали, що вони військовополонені, потім, що вони – вільні люди, що вони самі звернулись. Але ми розуміємо, що це не так. Був запит з боку Угорщини, конкретно стосовно військовополонених. Цьому є підтвердження, у тому числі документально”, – сказав він.

    РПЦ стала співучасником злочину війни рф проти України

    Як повідомляв Духовний Фронт України, передача українських полонених через РПЦ робить Гундяєва суб’єктом війни рф проти України і ставить його у ситуацію «цугцвангу». Нещодавно МЗС України повідомляло, що Угорщина фактично утримує в ізоляції переданих через РПЦ українських полонених.

    Як повідомляли у ЗМІ, Звільнення одинадцятьох українських військовополонених та їхнє перевезення в Угорщину могло бути особистою ініціативою віцепрем’єр-міністра Жолта Шем’єна, про яку не знав більше ніхто в уряді. Це викликало обурення в офіційної Угорщини.

    За словами уповноваженого ВР із прав людини Дмитра Лубінця,  Україна досі не може сконтактувати із угорським омбудсменом у справі повернення українських військовополонених. Він зазначив, що метою Угорщини у цій справі є підігравання росіянам. Мовляв, Угорщина хоче показати, що росіяни готові повертати Угорщині громадян України. До українських полонених поки не допускають українського посла. Щобільше, угорці не встановлюють контакт з Україною, як зі суб’єктом справи.

    Найсвіжіше

    Популярне