Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: УПЦ (МП) в Україні роками розбудовувалася за моделлю тіньового контролю

    Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що структура Московського патріархату в Україні роками розбудовувалася за хибною моделлю тіньового контролю.

    Про це митрополит Епіфаній повідомив у своєму зверненні.

    “Деркач, Новінський, Медведчук та інші подібні діячі вважали себе ніби учасниками “акціонерного товариства”, що вирішують за спиною “найнятих менеджерів” у рясах всі ключові питання. Така модель значною мірою спричинилася до нинішньої публічної катастрофи Московського патріархату в Україні”, – заявив Епіфаній.

    Як ми повідомляли раніше, митрополит Епіфаній запевнив, що жодна політична сила чи окремий лідер не будуть мати в ПЦУ якоїсь виняткової ролі.

    “Супротивники, як видно, використовують фальшиві аргументи та інші брудні засоби… Одним з таких засобів є наполегливе намагання представити Православну Церкву України заручницею чи учасницею партійної боротьби. Рішуче і твердо заявляю перед усією громадою – ми не дозволяли дотепер і надалі не дозволятимемо робити цього”, – сказав Епіфаній.

    Він подякував всім політичним силам, “незалежно від того, чи вони представляють у певний проміжок історії владу або опозицію”. Проте запевнив, що жодна політична сила чи окремий лідер не будуть мати в ПЦУ якоїсь виняткової чи контролюючої ролі.

    Епіфаній зауважив, що противники ПЦУ наполегливо намагаються дискредитувати Українську церкву, нав’язуючи їй імідж “церкви Петра Порошенка”. Митрополит нагадав, що саме у такий спосіб свого часу Росія намагалася Київський Патріархат подавати як “церкву Кравчука” – нібито виключно партійний політичний проєкт.

    “Ми неодноразово спростовували такі брехливі плітки не лише через заяви, але самими реаліями нашого життя. Ані Петро Порошенко, ані будь-який інший політик, незалежно від того, представляє він владу чи опозицію, не відіграє у житті Православної Церкви України якоїсь виняткової ролі, – сказав предстоятель.

    Найсвіжіше

    Популярне