П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Литовські священники отримали офіційні документи з Константинополя про відновлення служіння

    П’ять литовських православних священників отримали від Константинопольського Патріархату офіційні документи, які дозволяють їм відновити своє служіння.

    «Відтепер литовські православні можуть приймати таїнства Хрещення і Вінчання не в Московському патріархаті», — сказав священник Гінтарас Сунгайла.

    Він і четверо його соратників: Володимир Селявко, Віталіюс Моцкус, Віталіс Даупарас та Георгій Ананьєв були усунені від священства минулого літа указами митрополита Інокентія Віленсько-Литовської єпархії РПЦ, повідомляє LRT.

    Священики оскаржили це рішення до Константинопольського патріарха Варфоломія, який у середині лютого відновив їх у сані.

    Віленсько-Литовської єпархії РПЦ заявила, що не визнає рішення Константинопольського патріарха.

    Сунгайла також зазначив, що сподівається, що Константинопольський патріархат незабаром сформує постійну церковну структуру під своєю владою у Литві.

    Зі свого боку, Віленсько-Литовської єпархія РПЦ заявляє, що “прагне до більшої автономії”, але при цьому каже, що “стикається з затримками у прийнятті рішень Московським Синодом”.

    Віленсько-Литовської єпархія РПЦ є однією з дев’яти традиційних релігійних громад Литви. Проте православні українці, які втекли від війни, переважно уникають відвідувань храмів, що організаційно належать до структури, яка фактично підтримала широкомасштабну війну проти України.

    Exit mobile version