Бiльше

    Помер український поет Дмитро Павличко

    На 94 році життя помер український поет Дмитро Павличко.

    Про це повідомив у фейсбук голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

    “Сьогодні ввечері помер Дмитро Павличко. Мені щойно про це повідомив Богдан Горинь з посиланням на доньку письменника”.

    Дмитро Павличко – автор тексту найвідомішої української пісні “Два кольори”, перекладач світових сонетів, поет-трибун Незалежності. Червоне й чорне (“червоний – то любов, а чорний – то журба”), радість і смуток перепліталися і у вірші, і в особистій біографії поета.

    Павличко був одним із організаторів Народного руху України. Також він був народним депутатом з 1990-по 1994-й та з 1998-го по 1999 рік.

    Є одним із авторів Декларації про державний суверенітет України (1990) та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, що передбачала нейтральний та позаблоковий статус України — іноді цю доктрину іменують саме «доктриною Павличка».

    За президентства Леоніда Кучми митець був послом у Словаччині та Польщі. Але продовжував писати, знаходив у собі мужність для “Покаянних псалмів”, зізнання у мимовільних гріхах, для розрахунку з недобрим минулим.

    За президентства Віктора Януковича Дмитро Павличко палко захищав закон про українську мову, закликав до акцій непокори проти влади Януковича-Азарова.

    Exit mobile version