Бiльше

    Білорусь: переслідування непокірних священників

    У Білорусі не припиняються переслідування священників. Якщо два роки тому міліція і КДБ в Білорусі репресували людей, які протестували після фальсифікації президентських виборів у серпні 2020 року, то зараз затримання, штрафи і ув’язнення загрожують усім, хто виступає проти війни в Україні та союзу режиму Лукашенка з російським агресором.

    За даними ініціативи Christian Vision, яка здійснює постійний моніторинг переслідувань християн у Білорусі, минулого року від репресій постраждали щонайменше 24 священнослужителі різних Церков: вісім римсько-католицьких, три греко-католицьких, шість православних і сім протестантських. Однак, ймовірно, ця кількість є більшою, передає Католицький оглядач.

    Найпоширенішою причиною затримання міліцією було те, що священники висловлювали солідарність з Україною після початку повномасштабної війни. Їх викликали на допити за пости в соціальних мережах, розміщення, наприклад, українського прапора на своїй сторінці у ФБ (римсько-католицький священник Александр Баран), «лайки» на сайтах, які режим вважає екстремістськими. Греко-католицького священника Васілія Ягорова оштрафували за наклейку на автомобілі з написом «Україно, прости», православних священників: Владислава Богомольнікова – за збір коштів для українських біженців, Міхаіла Маруго – за зустріч їх із квітами на Мінському вокзалі.

    Священник католицької церкви отець Анджей Бульчак, який працює в місті Постави на північному заході Білорусі, підготував відеоролик з молоддю після початку війни, в якому білоруська дівчинка виступає проти війни, пишучи листа до своїх однолітків. У ньому вона зазначає: «Ми не хочемо війни, ми молимося за Україну, збираємо гроші для дітей, які там постраждали. Я хочу, щоб цей лист був криком мого серця: «Ні війні!». За розміщення цього відео в соціальних мережах о. Бульчака викликали в міліцію і оштрафували. Після 14 років служіння він був змушений покинути Білорусь і зараз служить у Гданську.

    У Білорусі особа може бути затримана під тимчасовим арештом на 72 години. З деякими священниками під час арешту поводяться досить жорстоко, як зі злочинцями: після перевезення до в’язниці їх ставлять спиною до стіни, з піднятими вгору руками, під гавкіт собак, і образливо принижують. Отець Александр Баран, який просидів у в’язниці загалом більше місяця, згадував, що умови в камері були як у середньовіччі: «Я зрозумів, що пережили священники під час сталінських репресій у 1930-х роках, які опинилися за ґратами».

    Крім того, міліція та КДБ чинять тиск на єпископів, викликаючи їх на бесіди щодо «непокірних» священників, які критикують дії режиму та порушення прав людини.

    Exit mobile version