Понеділок, 24 Червня, 2024
Бiльше

    У Черкасах пластуни показали холодноярський різдвяний вертеп

    У Черкасах, у храмі Святих Кирила та Мефодія біля Черкаського національного університету, на Різдво 25 грудня пластуни показали холодноярський різдвяний вертеп. Під час дійства колядники збирали гроші на старлінки для тероборони, розповів журналістам учасник вертепу, пластун-розвідувач Микола.

    Виховники Пласту представили різдвяне дійство у храмі Святих Кирила та Мефодія перед парафіянами, які прийшли на Різдвяний молебень. Опісля усі отримали коляду — пиріжки.

    Цьогорічний вертеп стилізований до теми Холодного Яру, пояснив пластун-розвідувач Микола:

    “Тему холодного Яру ми обрали не спроста — оскільки ми на Черкащині, а патрон нашого куреня Євген Подолянчук теж колись брав участь у такому вертепі. Колядки, які ми обрали, не дуже поширені між людей — ми намагалися обрати щось таке, щоб викликало цікавість”.

    Микола додав, що таким чином також збирали гроші на старлінки для черкаської бригади ТрО:

    “Ми збираємо гроші на старлінки вже досить довгий час і нам залишилося назбирати певну суму. Сподіваюся, що найближчим часом ми це зробимо”.

    У храмі святих Кирила та Мефодія також можна було взяти додому Вифлеємський вогонь Миру. Координаторка цьогорічного Вифлеємського вогню миру у Черкасах від організації “Пласт” Софія Єгорова розповіла, що цей вогонь черкасці отримали з Києва 23 грудня.

    “Цього року вогонь Миру з Вифлеєму до Черкас передали з Австрії через польських пластунів. Ми ж їздили його забирати до Києва. У Черкасах ми розносимо цей вогонь по різних організаціях”.

    Настоятель храму святих Кирила і Мефодія, священник Ігор Шемяков — член організації “Пласт”. Він після літургії брав участь у вертепові.

    “Ми вирішили святкувати Різдво Христове 25 грудня за бажанням парафіян. Будемо також проводити літургію і 7 січня, щоб вшанувати традиції. Наша парафія вирішила переходити на новоюліанський календар, бо юліанський календар не збігається з громадським. Тому виходить дисонанс у житті”.

    За його словами, святкування 7 січня — це як ушанування традицій батьків, утім до віри не має ніякого відношення, в яку дату святкувати подію.

    “До цієї події ми готувалися з 15 листопада. Піст тривав 40 днів, як має бути. А 7 січня святкуватимемо з усіма разом. Тобто почекаємо всіх інших, поки вони допостять. Як духовний наставник я зустрічаю Різдво з дуже великою надією, що Господь нам допоможе перемогти в цій війні, підтримає наших воїнів. Що те світло, яке він приніс у світ, освітить розуми тих, хто ще блукає в пітьмі всіх спокус і ворожих наклепів. Що те тепло, яке Господь приніс на землю, зігріє серця тих, хто живе у злобі, ненависті, бажанні захопити нові території, на яких ми живемо і які ми будемо боронити. І надасть нашим захисникам сили боронити і захищати, та жити в надії на те, що Господь нас захистить і допоможе нас”.

    Усім учасникам вертепу та парафіянам роздали пиріжки. Після вертепу у храмі провели посвяту двох новачків-пластунів.

    Найсвіжіше

    Популярне