Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Без Христа ми мертвіємо, а з Христом – оживаємо, – митрополит Епіфаній

    Всякий гріх – отрута. І як мала частина отрути, покладена в добру їжу чи пиття робить їх небезпечними, так і гріх, який укорінився в душі поруч з добрими ділами – нищить їх.

    Про це зазначив у своїй проповіді Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній у двадцять восьму неділю після П’ятидесятниці.

    Дорогі брати і сестри! Слава Ісусу Христу!

    Сьогодні ми чуємо читання з 3-ї глави Послання апостола Павла до Колосян. В ньому міститься заклик: «А тепер ви відкладіть […] стародавню людину з ділами її та [вдягніться] у нову» (Кол. 3: 8 – 10). Апостол перелічує ознаки «стародавньої» людини: це блуд, пристрасть, користолюбство, гнів, лютість, злість, лихослів’я, лайливість уст (Кол. 3: 5, 8). Як противагу цим поширеним серед людей гріховним звичкам та пристрастям апостол Павло вказує на чесноти, які характеризують «нову» людину. Ними є: милосердя, благість, смиренномудрість, лагідність, довготерпіння, любов, мир Божий, вдячність (Кол. 3: 12, 14 – 15).

    Ми знаємо з Писання, що «відплата за гріх – смерть, а дар Божий – життя вічне у Христі Ісусі, Господі нашому» (Рим. 6: 23). Гріх віддаляє людину від Бога, Який є джерелом життя. Втрачаючи єднання з цим джерелом грішник втрачає життя так само, як пересихає потік, який втратив доступ до наповнення джерельною водою.

    Тобто з одного боку всякий гріх, як переступ Божого закону, є злочином, і тому вимагає покарання. Але з іншого боку це покарання гріх несе сам в собі. Він подібний до отрути, яку заборонено споживати. Хто порушить цю заборону, той не тільки виявляє непокірність припису, але й шкодить сам собі, вживаючи смертоносну речовину.

    Всі ми є підвладними дії гріха. Ви чули не раз під час заупокійного богослужіння слова молитви: «немає людини, що жила би і не згрішила». Це є істина, і єдиною абсолютно безгрішною Людиною є Христос, бо Він є Син Божий. Саме тому, як наслідок впливу гріха на людство, всі ми помираємо – хтось раніше, хтось пізніше, хтось від чужого насильства, хтось від нещасного випадку, хвороби чи старечої немочі.

    Один Христос є безгрішним, і тому Він має силу і владу, як Божий Син, дарувати нам життя вічне. Він, як джерело життя безкінечного, може наповнити струмок нашого буття водою живою – Своєю благодаттю і цим відновити нас.

    Отже, якщо сказати простими короткими словами, то без Христа ми мертвіємо, а з Христом – оживаємо.

    Повертаючись до початку наших роздумів, ми маємо можливість за зовнішніми ознаками зробити висновок – наближаємося ми до Христа чи віддаляємося від Нього, примножуємо в собі духовне життя чи духовну смерть.

    Ці ознаки апостол Павло уподібнює до одягу. Як ми за одягом зазвичай даємо певну оцінку людині, її звичкам, життєвим обставинам, так і за виявом наших справ, добрих чи злих, ми можемо дати оцінку тому, в якому становищі ми перебуваємо, до чого схиляємося. «Бо всяке дерево пізнається за плодом своїм – каже Господь – не збирають смокви з терня і не знімають винограду з чагарника» (Лк. 6: 44).

    Це стосується і нас: якщо бачимо ми в собі пристрасть, користолюбство, гнів, лютість, злість, лихослів’я – все це ознаки того, що ми є ще певною мірою «стародавніми» людьми, тобто такими, якими були грішники до пізнання Христа. І навіть якщо хтось думає про себе, що він чи вона є охрещені в Церкві, визнають буття Боже, приходять на богослужіння та дотримуються певних правил, але водночас бачать в собі всі ці гріховні ознаки – то для таких слова апостола Павла є попередженням. Бо ці гріховні ознаки свідчать, що маючи зовнішність християнина, людина насправді повертається до старого, до того, що вона мала відкинути, що повинно було померти, залишитися в минулому.

    І навпаки – ознаками істинного оновлення, правдивого звільнення від влади гріхів, ознаками правдивого життя, яке дає Христос, є загадані раніше чесноти. Всі вони виростають з віри, як виноградні плоди зростають на лозі. А сукупністю всіх цих чеснот апостол Павло називає правдиву жертовну любов.

    Тому з одного боку нам, як християнам, належить пильно дбати про примноження і зміцнення своєї віри. Бо якщо не матимемо її або вона буде слабкою чи пошкодженою – то не матимемо і плодів віри, якими є чесноти. Тоді наше духовне життя буде подібне до лози, яка втратила зв’язок з корінням і не отримує поживних речовин – така лоза буде засихати і не здатна буде плодоносити. А якщо будемо дбати про чистоту і зміцнення віри – тоді вона буде давати рясні плоди у вигляді чеснот і добрих діл.

    З іншого боку, коли ми знаємо, які діла є добрими і яких чеснот нам слід досягати, то дбаючи про їхнє примноження ми тим самим поглиблюємо свою віру, утверджуємося в добрі та виробляємо стійкість проти спокус зла.

    Отже, дорогі брати і сестри, з сьогоднішнього повчального слова Писання ми бачимо, як тісно пов’язане в нас внутрішнє та зовнішнє. Справи наші, як одяг на людині, як плоди на дереві, свідчать про наш внутрішній стан. А наш духовний стан, наше бажання повернутися до «стародавньої людини» чи навпаки, оновитися у Христі – визначають наші вчинки. А ці вчинки, у свою чергу, виявляють назовні у ділах гріховних чи у справах доброчесних те, ким ми є і в якому напрямку рухається наше буття – до Бога чи від Нього.

    Тому нам слід бути уважними до себе, до своїх слів та вчинків. Бо як певний біль або інші негативні зміни в тілі дають нам вказівку на хворобу, допомагають встановити вірний діагноз та розпочати корисне лікування, так і усвідомлення нами того, які гріхи ми робимо – допомагає нам звільнитися від них, очиститися, вилікуватися.

    А чесноти, до яких закликає апостол Павло і які є ознаками «нової людини» – милосердя, благість, смиренномудрість, лагідність, довготерпіння, любов, мир Божий, вдячність – всі вони подібні до вказівників на шляху, які спонукають нас до вірного вибору дороги. Вони подібні до еталонних зразків, з якими звіряється якість. Знання про одне й інше у сукупності допомагає нам досягати довершеності.

    І доки бачимо в собі наявність однієї або кількох ознак «стародавньої» людини – то не слід нам заспокоюватися наявністю деяких чеснот або окремих добрих діл. Бо як ми вже сказали раніше, всякий гріх – отрута. І як мала частина отрути, покладена в добру їжу чи пиття робить їх небезпечними, так і гріх, який укорінився в душі поруч з добрими ділами – нищить їх.

    Тож, дорогі брати і сестри, закликаю всіх нас бути пильними до свого духовного життя, не давати собі повертатися до «стародавньої» людини, але постійно дбати про своє оновлення, примножуючи чесноти та добрі справи.

    Амінь.

    Exit mobile version