Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    На місце митрополита-втікача Ізюмького УПЦ МП призначено нового керманича єпархії

    Предстоятель УПЦ МП Онуфрій призначив митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія (Легкого) керуючим Ізюмською єпархією. На цій кафедрі він замінить архиєрея Єлісєя Іванова, який втік з України разом із російськими окупантами.

     

    Указ Предстоятеля УПЦ МП опублікував у себе на Фейсбуці релігієзнавець Дмитро Горєвой.

    “Визначенням Нашим від 28 вересня 2022 року, Ви призначаєтеся тимчасово керуючим Ізюмською єпархією Української Православної Церкви”, – йдеться в документі.

    “Для тих, хто не в темі. Ізюмський єпископ Московського Патріархату підтримував РФ і після деокупації сдриснув у Бєлгород. А очільник МП в Україні не відсторонив його офіційно, а просто призначив сусіднього Харківського єпископа тво по Ізюму”, – зазначив Горєвой.

    “В православ‘ї все має глибокий символізм. На рівні символів призначення нового архиєрея на кафедру означає смерть старого архиєрея. Кафедру навіть називають «вдовствующа». Короче поховав Онуфрій Єлісейку”, – додав релігієзнавець.

    Коментуючи це повідомлення, речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) зауважив, що немає указу про усунення Єлісея, до того ж, звільнити його може лише Синод.

    “Цікаво було б побачити указ про усунення Єлісея – чому? Адже звільнити може лише Синод. Знову темна вода в хмарах. На публіку виставити щось приємне, а все інше – приховати. Як свою приналежність до РПЦ”, – написа він.

    Раніше речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) закликав уважно слідувати за тим, що далі відбуватиметься з колаборантом – митрополитом Ізюмським і Куп’янським УПЦ МП Єлісеєм Івановим.

    Архієпископ вважає, що доля колаборанта з УПЦ МП стане індикатором для решти зрадників.

    Також ДФУ повідомляв, що митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлісей (Олег Іванов) УПЦ МП перейшов на бік окупантів.

    Олег Іванов у інтерв’ю, яке дав російським окупантам, сказав, що активно працює з ними і нещодавно мав зустріч із патріархом Кирилом, повідомив громадський діяч Вадим Поздняков.

    Митрополит Ізюмський та Куп’янський Української православної церкви Московського патріархату Єлісей (Іванов Олег Олександрович) благословив на “добрі справи” головного колаборанта Харківської області Віталія Ганчева.

    Відповідне відео розмістив на священик УПЦ МП з Дніпропетровщини Андрій Пінчук, що виступає за розрив відносин з РПЦ.

    Представники духовенства УПЦ МП закликали свого предстоятеля митрополита Онуфрія і Священний Синод Української Православної Церкви засудити дії священнослужителів-колаборантів і застосувати до них відповідні форми канонічних заборон. Про це йдеться у зверненні духовенства УПЦ МП, опублікованому на сторінці “Голос духовенства Української Православної Церкви”.

    Exit mobile version