Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ США ​​відзначила День пам’яті в Національному меморіалі українсько-американських ветеранів

    30 травня коли Сполучені Штати Америки святкували «День пам’яті», віруючі зібралися в меморіальній церкві Святого Андрія, розташованої в Саут-Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, щоб вшанувати загиблих героїв, які пожертвували собою, щоб всі інші могли мирно жити. Стоячи в тіні дерев, закутані прапорами Сполучених Штатів та України, віряни спостерігали, як українські американські ветерани вишикувалися в шеренгу і стояли біля Меморіалу ветеранів на території церкви.

    Про це повідомляє сайт УПЦ США.

    Коли повіяв різкий вітер, що змусив прапори США та України різко завищати і десятки місцевих священників спустилися сходами, за ними послідували єрархи церкви, першоієрарх Української православної церкви США митрополит Антоній та правлячий архієрей Західної єпархії архієпископ Даниїл. За єрархами слідували семінаристи Української православної духовної семінарії Святої Софії.

    Коли священнослужителі підійшли до пам’ятника, ветерани пройшли, тримаючи в руках прапори Сполучених Штатів, України, а також усіх різних родів військ.

    «Боже духів і всякої плоті, Ти смерть подолав, і диявола знищив, і життя світові Твоєму дарував. Сам, Господи, упокой душу усопшого раба твого (усопшої раби твої; душі усопших рабів твоїх) (ім’я) у місці світлому, у місці квітучому, у місці спокійному, звідки втекла болізнь, печаль і зітхання; всяке прогрішення, вчинене ним (нею, ними) словом, або ділом, або помислом, як благий і чоловіколюбець Бог прости, бо немає чоловіка, що жив би, а не згрішив; Ти бо один без гріха, правда твоя – правда во віки, і слово Твоє – істина. Бо Ти єси воскресення, і життя, і упокій усопшого раба твого (усопшої раби Твоєї, усопших рабів твоїх) [ім‘я], Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, з безначальним твоїм Отцем, і пресвятим, і благим, і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків», – співали священнослужителі.

    На завершення Богослужіння митрополит Антоній звернувся до присутніх і сказав кілька слів. Він розповів, що вже багато років американці збираються біля цього пам’ятника і йому приємно бачити таку кількість людей на панахиді. Він продовжив, сказавши, що ми вшановуємо пам’ять усіх тих, хто загинув на службі в обороні США, протягом багатьох воєн, в яких США брала участь – Першій світовій, Другій світовій, Громадянській війні, Війні за незалежність та багатьох інших в яких військові боролись за існування і свободу Сполучених Штатів. Ці люди віддавали своє життя. Ми живемо в країні, де ми можемо думати, діяти і молитися, коли завгодно і де завгодно,

    Митрополит Антоній продовжив констатувати деякі немислимі факти. Він провів невелике дослідження, і кількість чоловіків і жінок, які поклали своє життя, щоб забезпечити нашу свободу, вражає.

    Війна за незалежність — 4435

    Війна 1812 – 2260

    Індійські війни – 1000

    Мексиканська війна – 13 283

    Громадянська війна – 625 тисяч

    Іспано-американська війна – 2446

    Перша світова війна — 116 516

    Друга світова війна – 405 399

    Корейська війна – 36  516

    В’єтманська війна – 90 220

    Війна в Перській затоці – 1565

    Війна в Афганістані – 4550

    Це не маленькі цифри. Це люди, які створили умови, щоб ми жили тим життям, яким ми живемо сьогодні. Ми висловлюємо їм свою любов і вдячність цього дня і кожного року за їхню готовність служити своїй нації, захищати нашу свободу і віддати своє життя за незалежність. Деякі з цих людей були настільки молодими, що не могли подумати, з чим їм доведеться зіткнутися; деякі з 14 років добровільно підписалися на захист своєї нації.

    Це потужний день, який був відведений для цієї пам’яті, і ми не можемо не служити в цей день. Для ветеранів, які сьогодні тут, щоб вшанувати загиблих земляків.

    Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов зазначив, що для нього честь бути в серці українських православних у США. США є символом свободи у всьому світі. Важливо пам’ятати всіх, хто пожертвував своїм життям за свої сім’ї, за свій народ і за всі майбутні покоління. Це те, з чим зараз стикається Україна і прагне досягти – свободи для майбутніх поколінь. Він зазначив, що Україна вдячна США за підтримку та солідарність з Україною, оскільки вона бореться за збереження своєї незалежності.

    На завершення він подякував усім ветеранам і висловив думку, що в нинішній війні Україна переможе, а потім і вони вшанують своїх полеглих героїв, які віддали всі сили, щоб забезпечити незалежність для всіх людей нації. Слава всім полеглим героям. Слава Україні.

    Далі до мікрофона підійшов представник Українсько-американських ветеранів, підполковник у відставці Майкл Груцак, який заявив, що вони тут, щоб вшанувати всіх, хто віддав своє життя за нашу незалежність та свободу. Він зазначив, що Україна опинилася в особливому становищі, оскільки зараз бореться за свободу, а її захисники віддають життя у цій сучасній битві за свободу. Полковник розповів, як нещодавно відвідував поранених в Україні, і вони розплакалися, коли зрозуміли, що люди за межами України знають про війну. Війна, яку ЗМІ почали висвітлювати в лютому цього року, фактично велася останні 8 років і навіть у 1918 році. На завершення він заявив, що сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих американських ветеранів, але ми також вшановуємо і нинішніх ветеранів в Україні, які захищають мир.

    Вінок пам’яті був покладений до пам’ятника ветеранам.

    Архієпископ Даниїл подякував усім за присутність на цій урочистій події і трохи розповів про TAPS. Ця мелодія не існувала до Громадянської війни, коли вона замінила стандартну мелодію “кінець дня”, яка грала щовечора і супроводжувалася стукотом барабанів. Генерал вирішив, що настав час змінити мелодію, і бригадний горніст склав цю просту мелодію з 24 нот, яка замінила колишній заклик горна. Незабаром після того, як Баттерфілд створив “Taps”, вона вперше прозвучала на військових похоронах каноніра Союзу, який загинув у бою. Командир цієї людини, капітан Джон Тідбол, вирішив, що заклик горна буде безпечнішим, ніж традиційний постріл з трьох гвинтівок над могилою солдата, який не міг бути переплутаний противником, що знаходиться поблизу, як атака. Тепер горн використовується на всіх військових похоронах.

    Коли були зроблені остаточні фотографії, священнослужителі та вірні перейшли дорогу під затінені дерева, щоб насолодитися простим пікніком, дотримуючись давнього американського звичаю, щоб згадати життя та вшанувати смерть тих, хто пожертвував усіма своїми силами, щоб забезпечити майбутнім поколінням насолоджуватись свободою.

    Нехай Господь згадає у Своєму Царстві всіх полеглих воїнів з усіх воєн. Нехай буде вічна їм пам’ять. Христос Воскрес!

    Нагадаємо, посольство США у День пам’яті вшанувало загиблих українських героїв.

    Exit mobile version