Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Франциск зустрівся зі Священним Синодом Церкви Кіпру

    Другий день подорожі папи Франциска до Греції і Кіпру розпочався візитом до предстоятеля православної Церкви Кіпру та зустріччю зі Священним Синодом Кіпрської Православної Церкви.

    Про це повідомляє vaticannews.va

    «Завдяки благодаті перебувати тут мені спадає на думку, що ми маємо спільне апостольське походження: святий Павло пройшов через Кіпр і згодом досягнув Риму», –  сказав 3 грудня глава РКЦ під час зустрічі зі Священним Синодом Церкви Кіпру.

    У своєму слові Франциск зауважив, що «походимо з того самого апостольського запалу», і нас поєднує «єдина дорога, якою є дорога Євангелія». Й оскільки в цьому контексті природним є оглядатися на різні біблійні постаті, він знову хоче повернутися до постаті апостола Варнави.

    «А Йосиф, якого апостоли прозвали Варнавою, що значить син утіхи, левіт, родом з Кіпру, мав поле; продавши його, він приніс гроші й поклав у ногах апостолів», – ці слова з Діянь Апостолів стали основою для роздумів, якими поділився папа Римський із духовенством Кіпрської Церкви.

    Фото: Ватиканські новини

    За словами Папи, кожне справжнє втішення повинно виливатися в напоумлення, спрямовуючи до добра і водночас кожне напоумлення у вірі не може не ґрунтуватися на втішаючій присутності Бога.

    «Таким чином Варнава, син утіхи, закликає нас, своїх братів, взятися за ту саму місію нести Євангеліє людям, запрошуючи нас зрозуміти, що звіщення не може ґрунтуватися лише на загальних закликах, на повторенні приписів і норм, яких слід дотримуватися, як це часто чинилося. Воно повинно іти шляхом особистої зустрічі, зважати на питання людей, на їхні суттєві потреби. Щоби бути синами втіхи, перед тим, як щось сказати, потрібно вислухати, дозволити запитувати себе, відкривати іншого, поділитися. Бо Євангелія передається через сопричастя», – сказав предстоятель Католицької Церкви.

    «Й у цьому відчуваємо потребу ще інтенсивніше прямувати разом з вами, дорогі браття, що через досвід своєї синодальності можете дійсно нам допомогти», – додав Папа, висловлюючи сподівання на те, що зростатимуть нагоди для контактів і кращого взаємного пізнання та подолання багатьох упереджень.

    «Не дозволяймо, щоби нас паралізував страх відкриватися та чинити сміливі жести, не засвоюймо тієї “непримиримості у відмінностях”, якої не зустрічаємо в Євангеліях! Не дозвольмо, аби традиції в множині та з малої літери “т” були схильними переважити над Традицією з великої літери “Т”. А це заохочує нас наслідувати Варнаву, залишати те, що навіть бувши добрим, може скомпрометувати повноту сопричастя, першість любові та необхідність єдності», – мовив Папа Франциск.

    «Бо якщо відкладемо абстрактні теорії та спільно трудитимемо пліч-о-пліч, наприклад, у милосерді, освіті, сприянні людській гідності, то відкриватимемо брата, а сопричастя дозріватиме саме в собі на Божу славу», – переконаний папа Франциск, який у цьому контексті згадав про позитивний досвід у давньому храмі «Panaghia Chrysopolitissa» в Пафосі, який належить Церкві Кіпру, але згідно з рішенням предстоятеля Кіпрської Церкви Хризостома І був наданий для богослужінь представників різних конфесій, ставши, за словами Папи Франциска, «знаком сопричастя віри й життя під поглядом Божої Матері, Яка збирає Своїх дітей».

    Із православного катедрального собору Папа від’їхав до футбольного стадіону в кварталі Строволос, де відслужить Святу Месу.

    Фото: vaticannews
    Exit mobile version