Бiльше

    Єрархи РПЦвУ продовжують спільні богослужіння із Грецькою Церквою, яка визнає ПЦУ

    Єрархи Московського патріархату із України 16 листопада прибули на канонічну територію Грецької православної церкви, де звершили в місцевому храмі спільне богослужіння із кліриками ГПЦ. Зокрема митрополит РПЦвУ Філіп (Осадченко) очолив Божественну літургію у храмі святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського на острові Корфу, Греція.

    Після завершення богослужіння в Керкірській митрополії відбулася зустріч владики Філіпа з митрополитом Керкірським, Паксоським та Діапонтійських островів Нектарієм. У ході спілкування, яке пройшло у «братській атмосфері», єрархи «обговорили актуальні питання життя Православної Церкви», повідомляє офіційний ресурс єпархії РПЦ в Полтаві та сайт Моспатріархату.

    Це свідчить про страх залишитись в цілковитій церковній ізоляції, після безглуздого рішення РПЦ розірвати євхаристійні зв’язки із предстоятелем Грецької Церкви, яка визнає автокефалію ПЦУ. Вочевидь у РПЦвУ прагнуть регулярно відвідувати Афон і Грецію не тільки, як туристи, але і звершувати там богослужіння.

    Хоча з богословської точки зору, таким спільним богослужінням із кліриками Грецької православної церкви, РПЦвУ визнає канонічність Православної церкви України, адже Грецька ПЦ визнала ПЦУ 12 жовтня 2019 року. У РПЦвУ не згадують ім’я предстоятеля Грецької Церкви архієпископа Єроніма, але чомусь служать з іншими грецькими єрархами, які також виконують рішення Синоду ГПЦ щодо визнання ПЦУ.

    Нагадаємо, наприкінці серпня 2019 року Священний Синод Церкви Греції визнав канонічним право Вселенського патріарха надавати автокефалії так само, як і привілей предстоятеля Елладської церкви – Єроніма ІІ – надалі займатися питанням визнання Православної церкви України. 12 жовтня 2019 року відбулася позачергова сесія архиєрейського собору, яка була повністю присвячена українському питанню. За її підсумками Собор Православної церкви Греції визнав автокефалію ПЦУ. 28 жовтня 2019 року предстоятелю ПЦУ Епіфанію надійшов лист від Священного Синоду Православної церкви Греції за підписом архиєпископа Афінського і всієї Еллади Єроніма ІІ щодо відсутності перепон для євхаристійного спілкування.

    Варто зазначити, що поїздки в Грецію відбуваються з дозволу і благословення очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського).

    Це вже не вперше відбувається така “канонічна шизофренія”. 11 серпня митрополит Керкірський Нектарій (Елладська православна Церква) співслужив на острові Корфу з одіозним митрополитом РПЦвУ в Запоріжжі Лукою (Коваленком).

    Раніше митрополит Православної церкви України Олександр (Драбинко) назвав дії РПЦ щодо визнання ПЦУ юридично-канонічною церковною шизофренією.

    Exit mobile version