Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ про Росію і Україну: Матір – тут, а ви навіть не «мачуха». Ви нищили нас Голодомором

    Предстоятель Православної Церкви України розповів про «перший київський Кремль» та історичне коріння, яке втрачає Росія. Він зазначив, що Росія стосовно України точно не є «матір’ю» і не є «мачухою». Навпаки, для РФ, матір’ю є Україна.

    «Як відомо, відстань між дзвіницею Михайлівського Золотоверхого собору і Софією Київською називають духовною віссю українського народу. Цей духовний центр також називають “першим київським Кремлем”, який Москва теж перехопила у нас. Але все те – саме звідси, коріння – тут. І чого вони тепер так бунтують? Бо вони втрачають те коріння. Бо саме тут, на київських пагорбах, проповідував святий апостол Андрій Першозваний, саме тут, у Києві, відбулося хрещення Руси-України… Зараз вони називають це “єдіной купєлью”, але їхня історія пішла саме звідси – з Києва», – розповідає митрополит Епіфаній в інтерв’ю Детектор.ua.

    «… ми хочемо бути незалежними, бути господарями у своєму домі. Ми не хочемо, щоб так званий «старший брат» задушив нас у своїх «люблячих обіймах». Давайте будемо співіснувати, але на рівних правах: немає «старшого», немає «меншого брата». Навпаки, є «матір» – і вона тут! А ви є «дочкою», ви точно не є «матір’ю», ви навіть не є «мачухою»», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Він зазначив, що росіяни все перейняли, забрали, переписали, переробили на свій лад. А зараз, коли українці відновлюють об’єктивну історію, росіяни протидіють, намагаючись знищити нас як український народ.

    «Ви нищили нас протягом останнього століття, Голодомором не знищили, робили все, щоб стерти нашу національну ідентичність, але цього не вдалося. І Церква зараз є одною з рушійних сил відновлення цієї ідентичності. Бо без духовності ми не збережемо те, чим володіли, і не зможемо збудувати ту Україну, про яку ми мріємо і про яку мріяли попередні покоління», – підсумував митрополит.

    Exit mobile version