Бiльше

    “За придушення супротиву в єпархії”: Моспатріарх Кіріл нагородив архієрея Білоруського екзархату

    Очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) заохочує архієреїв Білоруського екзархату, які виказують прихильність режиму Аляксандра Лукашенка в країні.

    Зокрема стало відомо про возведення єпископа Гродненського і Волковиського Антонія (Дороніна) у сан архієпископа, що відбулось 21 вересня 2021 року у московському храмі Христа Спасителя.

    Примітно, що Антоній (Доронін) очолює єпархію лише протягом трьох місяців – його призначення на Гродненську кафедру відбулось 9 червня цього року. Він замінив на цій посаді 69-річного архієпископа Артемія (Кіщенка), якого звільнили, нібито, за станом здоров’я.

    Архієпископ Артемій (Кищенко) (у центрі). Фото: БПЦ

    Однак справжньою причиною таких кадрових змін, найвірогідніше, стало те, що Артемій (Кіщенко) відкрито виступав проти невиправданого насильства з боку білоруських силовиків у відношенні учасників масових протестів у країні. Окрім цього, архієрей не став забороняти виконання у храмах єпархії духовного гімну “Магутны Божа”, як того вимагав Аляксандр Лукашенко і керівництво Білоруського екзархату РПЦ.

    Заборонений у служінні за підтримку протестувальників священник Мінської єпархії БПЦ та публіцист Аляксандр Шрамко вважає, що підвищення Антонія (Дороніна) у сані всього після трьох місяців керівництва єпархією свідчить про його абсолютну лояльність режиму Лукашенка.

    Священник Аляксандр Шрамко. Фото: belsat.eu

    Причиною його возведення у сані архієпископа Шрамко називає “діяльність на прислуговування антинародному режиму, вмінню підспівувати ґвалтівникам та вбивцям, відводити очі та вуха від їх жертв”, – цитує клірика “Credo press”.

    Яким чином архієрей Антоній (Доронін) спромігся придушити осередок підтримки білоруських протестувальників духовенством Гродненської єпархії та заслужити таку ласку Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), наразі, не повідомляється.

    Exit mobile version