Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    «Миряни» РПЦвУ вважають патріарха Варфоломія винним у відтоку вірян і священників із МП в Україні

    Проросійська громадська організація РПЦ в Україні «Миряни», яка почала нещодавню активність із мітингів під ВРУ і ОП, вважає Вселенського патріарха Варфоломія винним у відтоку вірян і священників із РПЦ в Україні після надання Томосу ПЦУ. Зменшення РПЦ в Україні вони назвали «злочином» і бажають особистої зустрічі із патріархом Варфоломієм.

    Про це вони заявили на своїй сторінці у Фейсбуці.

    «…ми з вами вимушені звертатися до Патріарха Варфоломія особисто, та просити його принаймні про зустріч…. Аби розповісти йому, що наслідками наданого ним томосу про автокефалію є дискримінація та гоніння на нашу Українську Православну Церкву (РПЦвУ, – ред.). І він по суті є співучасником цих злочинів», – йдеться у дописі ГО «Миряни».

    У Московській Церкві в Україні назвали «розколом» приєднання до ПЦУ понад 600 парафій та десятків священників і монахів.

    «Розкол української православної спільноти після історії з томосом лише посилився.
    Патріарх Варфоломій має позбутися будь яких ілюзій, якщо їх має. І зрозуміти всю свою відповідальність», – обурюються представники ГО «Миряни».

    Крім того ГО «Миряни» РПЦвУ вважають, що не порушували договору із Вселенським Патріархатом, датованим ще 1686 року, де потрібно було Київським митрополитам згадувати першого патріарха Константинопольського, а вже потім Московського.

    «Ми не зраджували канонам, не відходили від істини. І не відійдемо. Саме тому ми не маємо права мовчати. Ми є більшість, яку не зможуть не почути», – самовпевнено підсумували представники Московського патріархату в Україні.

    Раніше у РПЦвУ пояснили, що мітингували під ОП і ВРУ «заради релігійного миру» і проти візиту патріарха Варфоломія. «Миряни» РПЦвУ заявляли журналістам, що вони належать до Московського патріархату, але стоять «проти перейменування УПЦ».

    На мітинг відреагував президент України Володимир Зеленський. «Бабусі та діти в кепках ОПЗЖ, щось там в церкві знову не те», – сказав він.

    Як писав релігійний експерт Олександр Єфременко, політичний мітинг організували не «Миряни», а єпископи і священники РПЦвУ. За громадською організацією вони сховались задля уникнення відповідальності.

    «У РПЦвУ незадоволені законопроєктами, які мають на меті змусити їх привести свою назву відповідно до суті Релігійної Організації і не ховатись за назвою «Української церкви» одночасно перебуваючи під керівництвом Кремля. Таке унормування назви покаже простим людям, що це ніяка не Українська церква, а філія Російської Церкви Московського патріархату. Саме тому «Миряне» РПЦвУ вирішили атакувати Верховну раду», – писав засновник Духовного Фронту України Олександр Єфременко.

    Exit mobile version