П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    «Миряни» РПЦвУ будуть дестабілізувати Україну по «Чорногорському сценарію»

    Як і очікувалося, сьогодні біля стін Верховної Ради філія РПЦ в Україні в особі РПЦвУ провела перший мітинг під патронатом своєї недавно створеної громадської організації «Миряни», яка дуже швидко і дуже ґрунтовно увірвалася в інформаційний потік українського сегмента.

    Створена близько трьох місяців тому громадська організація, почала свою активну діяльність лише на початку червня. Але почала її з вже нам добре відомих наративів, спрямованих на дестабілізацію суспільно-громадського порядку в Україні, що своєю чергою, при позитивному розвитку подій для даної структури, має як мінімум зірвати візит Вселенського патріарха в Україну, на 30-річчя Незалежності, як максимум — реалізувати у нас в країні «Чорногорський сценарій».

    Про те, що РПЦвУ намір реалізувати в Україні «Чорногорський сценарій» я писав досить давно. Це було очевидно ще спочатку 2020 року. Причому, проєкт цей зародився відразу після того, як в самій Чорногорії його з досить серйозним успіхом вдалося реалізувати Сербській православній церкві, під пильним наглядом РПЦ і ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ), агенти якого навіть проводили консультації з сербським духовенством, і так само з РПЦвУ.

    Саме митрополит РПЦвУ Онуфрій був відправлений патріархом Кирилом в Чорногорію для участі в комплексі пропагандистських акцій спільно з митрополитом Чорногорським і Приморським Амфілохієм (Радовичем). У тому числі і в кафедральному соборі Воскресіння Христового в столиці Чорногорії, де проходив молебень проти прийнятого закону «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад».

    Але, пандемія коронавірусу і суворі карантинні заходи завадили РПЦвУ реалізувати даний сценарій, обмеживши цей період лише інформаційними кампаніями. З іншого боку, пандемія дозволила РПЦвУ провести найширший спектр епідеміологічних диверсій.

    Так, під патронатом РПЦвУ починаючи з 2020 року поширювалися фейки, e зв’язку з прибуттям в Україну перших евакуйованих українців з Ухані, був реалізований терористичний акт, по сприянню максимальному зараженню прихожан коронавірусом на Вербну неділю та Великдень, з подальшою деструктивною інформаційною хвилею про «гоніння церкви », почався новий етап дестабілізації нашої країни даною структурою. Причому його організатори навіть не приховують, що лекала зняті з «чорногорської» методички.

    Варто відзначити, що спочатку 2021 року, я відзначав у матеріалі «РПЦвУ відкриває сезон провокацій: на вістрі жертвопринесення “Миряни”», активна діяльність цієї релігійної структури була знижена, оскільки саме в цей період мали місце внутрішні тертя в структурі, як філії, так і материнській компанії, з офісом в Даниловому монастирі. Зокрема, РПЦвУ перебувала в стані транзиту заступництва, від табору Вадима Новінського, який вважався до недавно абсолютним монополістом у релігійних питаннях філії РПЦ в Україні, до табору Віктора Медведчука. Це, до речі кажучи, виявлялося і в методах, які РПЦвУ в своїх акціях запозичила у ОПЗЖ.

    Але, після того, як медійні майданчики Медведчука, 112UA. ZiK і NewsONE були закриті, головним рупором пропаганди «русского мира» в Україні стала саме РПЦвУ. По суті, на сьогодні, саме РПЦвУ має саму велику «аудиторію» з числа прихожан, яким під час проповідей, регулярно і масово, вливаються основні наративи російської пропаганди. Жоден телеканал Віктора Медведчука не міг похвалитися настільки масштабною аудиторією, що опинилася одноразово під впливом тих, з ким і сперечатися заборонено — адже вони «святі люди!»

    І під акомпанемент збігу всіх цих подій, виникає нова структура «Миряни», яка спочатку створювалася як рупор незгоди з перейменуванням УПЦ МП в РПЦвУ, але, як я зазначав раніше, будучи багатопрофільною структурою, яка до того ж отримала медійну підтримку від тих, хто є розкритими агентами російської розвідки, буде охоплювати куди більше напрямків і цілей. Очевидно, що однією з них є реалізація цього літа «Чорногірського сценарію» в Україні, або, хоча б його подібності. І головним рупором цього проєкту стане саме новий бренд РПЦвУ — «Миряни». Чи правильніше буде сказати, новий бренд російської розвідки в Україні, під прикриттям РПЦвУ.

    Фото: СПЖ

    Джерело: ЖЖ Олександр Коваленко.

    Exit mobile version