П’ятниця, 24 Травня, 2024
Бiльше

    У Тернополі митрополит Епіфаній звершив освячення храму Свято-Троїцького духовного центру

    Предстоятель Православної Церкви України 22 травня 2021 року в Тернополі звершив освячення Покровського храму Свято-Троїцького духовного центру та очолив Божественну літургію.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Блаженнійшому митрополитові Київському і всієї України Епіфанію співслужили митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій, настоятель храму протоєрей Миколай Зінкевич та запрошене духовенство.

    Під час відправи лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

    Наприкінці літургії Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до вірян з першосвятительським словом й привітав громаду з освяченням престолу та храму.

    «Сьогодні ми маємо з вами подвійне свято. Ми вшановуємо пам’ять святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських, з нагоди перенесення його мощей. А також радіємо з того, що спільно звершили освячення цього прекрасного храму на честь Покрова Божої Матері, завершивши черговий етап робіт у цьому чудовому комплексі, який слугує для людей. Ми освятили престол у храмі, який буде збирати вірних. Тому для вашої громади це справжнє торжество, бо освячується храм, освячується святиня, освячується дім Божий», – зокрема сказав Митрополит Епіфаній

    «Цей день є справді для кожного з нас особливим, але найбільш особливим є для тих, хто трудився, хто будував, хто вболівав, хто долучався не тільки матеріально, але й порадою, молитвою чи духовно підтримував. І сьогодні я би хотів згадати передусім приснопам’ятного протоєрея Анатолія. Адже саме завдяки його старанням розпочалося на цьому місці грандіозне будівництво. Я переконаний, що він також присутній тут духом. І він радіє, що те, над чим він трудився тривалий час, розбудовуючи, – воно увінчалося цим освяченням. Ми з вами підносимо молитви, щоби Бог дарував йому вічне блаженне життя. Він трудився не тільки тут для вашої громади, але для утвердження Української Церкви в ті буремні та складні роки становлення її, як автокефальної. Він багато робив задля того, щоби помісна Українська Православна Церква утверджувалася. Тому і його заслугою є, що ми сподобилися отримати довгоочікуваний Томос, у якому раз і назавжди засвідчено, що ми є визнаною помісною Православною Церквою», – додав предстоятель ПЦУ.

    Блаженнійший Митрополит Епіфаній також привітав архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора з днем народження та подарував на молитовну пам‘ять панагію, а протоєрея Миколая Зінкевича та протоєрея Володимира Зубілевича, за ревне служіння Церкві – правом носіння хреста з прикрасами.

    Після Божественної літургії Блаженнійший Митрополит Епіфаній очолив заупокійну літію за спокій душі приснопам’ятного протоієрея Анатолія Зінкевича.

    Цього дня Предстоятель також звершив освячення погруддя Данила Галицького й відзначив меценатів церковними нагородами, а опісля благословив фестиваль духовної пісні.

    Також митрополит Епіфаній поспілкувався з волонтерами, що збирають кошти для дітей з діагнозом спінально-м’язової атрофії. Блаженнійший владика висловив вдячність волонтерам й побажав Божого благословіння та сил для того, щоби виявляти до ближніх любов.

    Exit mobile version