Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Філарет знову в грі проти України, – експерт

    Було б дивним, якби «почесний патріарх» Філарет не був би залучений до масштабної інформаційної кампанії зі зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя незалежності України. Власне, нічого дивного в тому, що так і сталося.

    Інформаційні рупори РПЦ-ФСБ вже повномасштабно сурмлять, що Філарет анонсував проведення як мінімум двох форумів, в рамках, вже фактично неіснуючої релігійної структури, главою якої «почесний патріарх» продовжує себе уявляти, щоб за їх підсумком зажадати у Вселенського патріарха ще один Томос про автокефалію, але вже особисто для себе.

    У зв’язку з цим «Київський патріархат» в особі Філарета навіть підготував список вимог, щодо прав, які в цьому, продубльованому Томосі, повинні будуть йому бути надані. Але головне зовсім не вимоги, а цілі даного інформаційного трюку.

    Цей вектор інформаційної кампанії проти візиту Вселенського патріарха обумовлений відразу декількома цілями в її рамках. Архіціль — безумовно зрив візиту Варфоломія усіма можливими засобами. А додаткові це, зокрема, нівелювання значення Томосу в інформаційному потоці й, де-факто, менталітеті парафіян.

    По суті, надали один Томос про автокефалію, можуть надати і другий, третій, четвертий. Тобто, створюється ефемерне сприйняття історичної важливості і унікальності надання Томосу помісній церкві, а його прохідна роль, на рівні позиції в меню громадського харчування.

    Це за собою тягне і дискредитацію самої ПЦУ, як релігійної структури, з обнуленням в суспільній уяві всієї значущості автокефалії і як наслідок, навіть, в перспективі, оскарженні переходу парафій зі складу РПЦвУ до ПЦУ, як мінімум на обивательському рівні. Але, проблема якраз і в тому, що парафіяни так званих “УПЦ КП” і РПЦвУ саме з інформаційних джерел такого, обивательського рівня і черпають інформацію, і довіряють їй на всі 146%.

    Фактично, нинішній вихід на ігровий майданчик Філарета, це досить таки багаторівневий і продуманий, але очікуваний хід, явно запланований і продиктований не особисто самим «почесним патріархом», а йому з боку. З якого боку, здогадатися не складно, адже Філарет останнім часом своїми деструктивними і нелогічними діями грає не на боці України.

    З 2019 року Філарет та його структура УПЦ КП, вже як неіснуюча, регулярно завдавали інформаційний шкоди Україні, за допомогою дискредитації ПЦУ, поширенні фейкової інформації, а так само участю і підтримкою сумнівних заходів гібридного формату.

    Фактично, відкрито не проявляючи свого злиття з діями РПЦвУ, дана структура латентно бере участь практично у всіх деструктивних проєктах, організованих філією РПЦ в Україні. І той факт, що Філарет анонсував свої форуми, відразу після “Правового форуму” РПЦвУ, говорить про те, що ці структури діють узгоджено і практично одночасно, на ниві дестабілізації України і нанесення нашій країні максимальної шкоди, як репутаційної, так і політичної, а також соціально-громадської.

    Минулий, 2020 й рік, через пандемію коронавірусу значно знизив активність Філарета і його «структури» на даному терені, але зараз ситуація різко змінилася і вимагає його безпосередньої участі. Участі, в черговий, великій грі проти України.

    Джерело Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач.

    Exit mobile version