Бiльше

    Amnesty International не визнає Навального в’язнем сумління

    Міжнародна правозахисна організація Amnesty International скасувала ухвалене раніше рішення про визнання російського опозиційного політика Алєксєя Навального в’язнем сумління.

    Про це пише “Радіо.Свобода” з посиланням на видання “Медіазона” та американського журналіста Аарона Мате.

    17 січня Amnesty International визнала Навального в’язнем сумління після його затримання і подальшого арешту в Росії. Однак невдовзі рішення довелось переглянути.

    “Ми більше не будемо використовувати по відношенню до нього словосполучення “в’язень сумління”, оскільки наш юридичний і політичний департамент, вивчивши висловлювання Навального середини 2000-х років, дійшов висновку, що вони досягають рівня hate speech (у перекладі – мова ворожнечі, – ред.)”, – йдеться у повідомленні.

    Водночас, організація не припинятиме закликів звільнити Навального з в’язниці, оскільки, на переконання правозахисників, він переслідується винятково з політичних мотивів. Таким чином, Amnesty International продовжить збір підписів під петицією з вимогою звільнення Навального.

    “Радіо.Свобода” нагадує, восени 2014 року Алєксєй Навальний у відповідь на запитання про статус Криму запитав: “Крим – це бутерброд із ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?”. Окрім цього, Навальний хоч і заявляв, що Росія захопила півострів незаконно, у 2015-му в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода і “Голосу Америки” він сказав, що “питання Криму” не вдасться швидко вирішити.

    У 2017 році опозиціонер заявив, що “не бачить вирішення кримської проблеми”, і цю проблему, на його думку, “не вирішить ані президент Путін, ані президент Навальний”.

    Exit mobile version