Бiльше

    Філарет намагається перешкоджати розвитку ПЦУ, – митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній заявив, що де юре патріарх Філарет залишається в складі Православної церкви України, а де факто намагається перешкоджати її розвитку.

    «На жаль, почесний патріарх Філарет, після Об’єднавчого собору, на початку, повністю підтримував і Томос і їздив із Томосом по Україні, презентував його. Говорив, що це є такою великою духовною перемогою України. Але потім він став таким певним внутрішнім викликом, щодо подальшої розбудови Православної Церкви України. Де-юре почесний патріарх Філарет залишається в складі ПЦУ, а де-факто намагається перешкоджати її розвитку», – розповів в інтерв’ю «5 каналу» митрополит Епіфаній.

    «Це ми всі бачили і бачимо, але зараз це не має якогось особливого значення, тому що його позиція пішла всупереч загальній позиції Православної Церкви України. Практично на 100% ми зберегли нашу внутрішню єдність. Він не отримав в Україні практично жодної підтримки. І на жаль ми бачимо, що проросійські сили грають за його спиною і він озвучує ті російські міфи, які розповсюджувались до цього часу», — сказав Епіфаній.

    За словами митрополита, патріарх Філарет непохитний у своїй думці, тому у ПЦУ майже немає комунікації з ним, але церква й далі рухається вперед, незважаючи навіть на ці перешкоди.

    «Ми очікували, що свого часу він стане підпорою, підмогою, основою в розбудові ПЦУ, але цього не сталося. Це був його особистий вибір, і ми бачимо, що цей вибір є хибним, тому що церква, зберігши єдність, рухається вперед, отримує визнання, навіть попри такий внутрішній спротив від тих, які протягом десятиліть вели до цього. Бо він же вів до визнаного автокефального статусу, а коли ми прийшли до цього, коли отримали Томос, коли отримуємо визнання, то він повернувся і говорить, що це неправильно», — підсумував предстоятель ПЦУ Епіфаній.

    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній розповів про ставлення церкви до вакцинації. Також предстоятель ПЦУ розповів, хто заважає визнанню автокефалії ПЦУ.

    Внизу можна подивитись повну версію інтерв’ю.

    Exit mobile version