Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Православ‘я має твердо протистояти схизматичним закликам і діям РПЦ, – речник ПЦУ

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував останні дії Російської православної Церкви. За його словами, московський патріархат стоїть на позиціях законників, які 2000 років тому розіп’яли Ісуса Христа.
    «Якщо повнота Православ‘я не бажає перетвориться на розширену версію Московської патріархії, де «мають вигляд побожности, а сили її зреклися» (2 Тим 3:5) – має твердо протистояти її схизматичним закликам і діям», – написав він на своїй сторінці у Facebook.
    Він додав, що російська реакція на рішення Синоду Церкви Кіпру – цілком прогнозована і всі, хто не згідні з керівниками РПЦ – «розкольники» або «стали на шлях розколу», «порушники канонів та чистоти Православ‘я», тощо.
    За словами владики, жодні канони ані окремо, ані весь канонічний устрій та навіть сама еклезіологія із цілою догматикою Православної‘я жодним чином не визначають позицію очільників Московської патріархії, бо це «все для них – лише декорації, це маски, які цинічно використовують відповідно до потреби».
    «Ревнителі канонів а-ля Рюс» насправді пройняті тим же духом, що і Синедріон, який у Пилата вимагав розп‘яття для Господа Ісуса Христа: «Ми маємо закон, і за законом нашим Він повинен умерти, тому що зробив Себе Сином Божим» (Ін. 19:7)
    Москва та її поплічники зараз апелюють до «соборності» та «всеправославного розгляду». Чому ж ви не пішли на Критський Собор і низку Церков до цього ж спонукали? Може тому, що це був Собор, а не «синедріон по московськи»?, – запитує архієпископ Євстратій.
    «Не утвердження «синодальності-соборності» бажають у Москві, а «синедріональності». Щоби декораціями канонів та зібрань слухняних ієрархів прикривати наперед вирішене беззаконня. Так, буде боротьба. Бо тепер все Православ‘я на власному досвіді відчуває те, що українське Православ‘я відчуває протягом понад століття».
    «Але ця боротьба є тією бурею, що має розігнати злотворне повітря московського «синедріонництва» та фарисейського законництва і повернути Православ‘ю дух істинної соборності та правдивої канонічності», – підсумував він.

    Exit mobile version