Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Прозвучало майже як погроза: моспатріарх привітав Маю Санду з перемогою на виборах у Молдові

    Предстоятель Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) привітав новообраного президента Молдови Маю Санду з перемогою на виборах. Текст привітання оприлюднено на офіційному сайті Московської патріархії.
    “Вітаю Вас з перемогою на виборах президента Республіки Молдова і висловлюю сподівання на продовження конструктивної взаємодії світської влади з Православною церквою Молдови. Переконаний, що це співробітництво здатне зробити вагомий внесок в побудову духовно сильного і морально здорового суспільства, утвердженню миру та злагоди між людьми, а також, патріотичне виховання жителів Республіки”, – йдеться в тексті привітання.
    З перших слів стає зрозуміло, що насправді цікавить моспатріарха Кіріла (Гундяєва). І це далеко не процвітання молдавського народу, не вагомі здобутки держави у всіх сферах суспільно-політичного життя, і точно не успіх виконання плану розвитку держави, запропонованого новообраним лідером Молдови. Він зацікавлений виключно в розвитку стосунків влади і Молдавської православної церкви, яка, до слова, є частиною РПЦ.
    На додачу, предстоятель РПЦ переконаний, що саме співпраця з РПЦ може гарантувати мир в народі Молдови. Звучить це так, ніби інших шляхів забезпечити мир у суспільстві просто не існує. А може це варто трактувати так, що у разі обрання іншого шляху утвердження миру, “ображені” РПЦ і Кремль можуть “силою примусити Молдову до миру” на власних умовах?
    В будь-якому разі, текст привітання патріарха Кіріла (Гундяєва) прозвучав дуже і дуже неоднозначно.
    Нагадаємо, проєвропейський політик Мая Санду виграла президентські вибори в Молдові із більш ніж переконливим результатом. Її відрив від Ігоря Додона у другому турі перевищив 15%. Санду виграла і у столиці, і загалом по Молдові, і тим більше – за кордоном.

    Exit mobile version