Субота, 21 Вересня, 2024
Бiльше

    Потрійний удар від Кіпру або Як дідо Філарет не став бабою Вангою

    Визнання Кіпрською Церквою Православної Церкви України завдало потрійного удару по усіх противниках Української Церкви. Кожне визнання, яке отримала ПЦУ, мало сенсацію і завдавало відчутного удару по московській пропаганді, що свідчить про Господнє благословення у нашій справі. З кожним разом ми стаємо свідками невидимої Божої підтримки нашої Церкви. Бо за нами правда, а там де правда там Бог!
    24 жовтня предстоятель Кіпрської Церкви Блаженнійший архієпископ Хризостом за Божественною літургією згадав ім’я предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого митрополита Епіфанія, чим визнав автокефалію ПЦУ.

    «Єресь» від Філарета

    Варто наголосити на одній дуже важливій деталі. Визнання Кіпрською Церквою відбулось невдовзі після чергової заяви колишнього очільника УПЦ КП Філарета про невизнання ПЦУ іншими Церквами, яку всіляко тиражували проросійські медіа. На думку Філарета, «в ПЦУ немає майбутнього» і більше ніхто з Помісних Церков не визнає її, адже у Томосі прописана «єресь».
    Таким чином з Філарета не вийшло ані нової бабці-Ванги, ані «борця за чистоту» Православ’я. Заяви Філарета і московських церковників про «єресь Константинополя» вкотре спростовано. Як відомо, у Церкві діє принцип «Соборності», згідно якого лише спільно з іншими Церквами можна вирішувати подібні питання. Що ж як бачимо соборно предстоятелі Помісних Церков визнають Українську Церкву, і не бачать в цьому жодної єресі. Уже чотири Церкви встановили із ПЦУ молитовне єднання: Вселенська Патріархія, Александрійська, Елладська та Кіпрська Церкви. В історії Церкви це дуже добрий результат. Деякі автокефалії чекали свого визнання не один десяток років. Зокрема, РПЦ не визнавалась 141 рік.
    Також символічним є те, що визнання кіпріотами відбулось напередодні нашумілих святкувань Московським Патріархатом в Україні свого 30-ліття. Тепер же замість голослівних промов про невизнання ПЦУ та єресь Вселенського Патріархату, які нещодавно РПЦвУ підкинув Філарет, Онуфрію та Антонію доведеться виправдовуватись перед своїми віруючими про свою чергову поразку. Такого подарунку РПЦвУ на ювілей явно не очікувала.

    «Подарунок» до дня народження Кіріла

    Це визнання є також першим після провальної Амманської зустрічі, яку проводила РПЦ у лютому цього року. Нагадаємо, що цим так званим «собором» РПЦ намагалась засудити Вселенського патріарха та ПЦУ. Утім ця ініціатива зустріла спротив з боку предстоятелів Помісних Церков і в самому псевдособорі взяли участь чотири предстоятелі та ще дві делегації Помісних Церков. Після самого «Амману» жодна з інших Помісних Церков, окрім учасників зустрічі, не висловила своєї підтримки і згоди із документами зібрання.
    Натомість після нього послідувало ще одне визнання ПЦУ. Ця подія вкотре підтверджує фіаско «Амману» та завдає ще одного болючого удару по репутації РПЦ та особисто патріарха Кіріла. Майбутній «Амман 2.0», який сподівається провести Гундяєв, відбудеться (якщо він взагалі відбудеться) із ще меншою кількістю учасників, адже тепер стало очевидно, що Кіпрська Церква участі в Московських авантюрах брати не буде. Тепер вже офіційно.
    Для самого моспатріарха Кіріла 2020 рік став найбільш провальним у його церковній кар’єрі. Ганебний провал «Амману», перенесення уваги Кремля на його головного конкурента Тіхона (Шевкунова), коронавірусне-дисидентсво, скандал із бунтарем Сєргієм Романовим, заборона диякона Андрєя Кураєва, і наостанок визнання кіпріотами ПЦУ. Символічним є також і те, що визнання Кіпрською Церквою відбулось за місяць до дня народження самого Кіріла. Все таки греки не лише прекрасні знавці канонів, але і майстри тонких розіграшів.
    Ймовірно, що у Москві розірвуть спілкування тепер вже із Кіпрською Церквою, що для них вже стало традиційним. Але для того аби розірвати спілкування із кіпріотами, Кірілу необхідно скликати позачергове засідання Синоду РПЦ,. Та такої можливості у Кіріла на разі немає – він перебуває на самоізоляції через контакт із хворим на COVID-19. Та й через карантин зібратись на Синод буде важко.
    Та це вже зовсім інша історія.

    Найсвіжіше

    Популярне