Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ Марк (Тужиков) відмовився від нагороди патріарха Кіріла (Гундяєва)

    Ще один тривожний дзвінок отримала Московська патріархія. Митрополит Вятський і Слободський Марк (Тужиков) відмовився від церковного ордену, яким нагородив його патріарх Кіріл (Гундяєв), пише «Credo press».
    Свій вчинок він обґрунтував у листі на адресу глави РПЦ, зміст якого, в даний час, не розкривається.
    Повідомляється, що патріарх Кіріл (Гундяєв) привітав єрарха з 25-річчям архієрейської хіротонії і прийняв рішення нагородити його орденом Преподобного Сєргія Радонезького ІІІ ступеню.
    У відповідь, владика Марк подякував за привітання, але категорично відмовився приймати нагороду, що і повідомив офіційним листом до Московської патріархії.
    Для детального аналізу ситуації важливо було б зрозуміти мотиви владики РПЦ. Але, з огляду на рішення Синоду РПЦ від 25 серпня 2020 року про заборону священнослужителям розголошувати інформацію засобам масової інформації, клірики російського православ’я категорично відмовляються коментувати ситуацію і розкривати зміст листа архієрея.
    Вчинок архієрея викликав неабиякий резонанс. Це ще одна ознака того, що РПЦ переживає непростий період і демарш митрополита Марка (Тужикова) може означати серйозні системні кризові процеси.
    Ймовірно, що митрополит Марк (Тужиков), як відомий байкер, є людиною досить свободолюбивою і не вважає, що зробив щось таке, за що варто було б нагороджувати.
    Але більш важливим є те, що ситуація наглядно демонструє, що внутрішні конфлікти в Російській православній церкві виходять на новий рівень. Бунтівні монахи і критика з боку рядових священників – це одне, а от демарш з боку правлячого архієрея – це вже дійсно потужне внутрішнє потрясіння. Скільки таких потрясінь може витримати і без того хитка конструкція РПЦ спрогнозувати, в даний час, не так просто.

    Exit mobile version