Четвер, 24 Жовтня, 2024
Бiльше

    На честь святителя Епіфанія Кіпрського: Предстоятель ПЦУ відзначає День тезоіменитства

    Сьогодні Церква вшановує пам’ять святителя Епіфанія Кіпрського. Цей святий є небесним покровителем предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого митрополита Епіфанія, який сьогодні відзначає День тезоіменитства. 
    Дитинство та шкільні роки митрополита пройшли в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. На початку свого духовного шляху майбутній предстоятель ПЦУ поступив на навчання у Київську духовну семінарію. 21 грудня 2007 року він прийняв чернецтво із ім’ям Епіфаній, на честь святителя Епіфанія Кіпрського – церковного письменника, богослова-полеміста.
    У 2008 році Епіфаній став намісником Свято-Михайлівського Видубицького монастиря, а у 2009 році висвячений у сан єпископа.
    З 2010 по 2018 рік був ректором Київської православної богословської академії. У 2013 році підвищений до митрополичого титулу й призначений Патріаршим намісником.
    15 грудня 2018 року на Об’єднавчому соборі Митрополит Епіфаній був обраний предстоятелем Православної Церкви України. 6 січня 2019 року Митрополит Епіфаній отримав від Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія І Томос про Автокефалію ПЦУ.
    3 лютого 2019 відбулась інтронізація Митрополита Епіфанія на Предстоятеля ПЦУ. Таким чином Епіфаній став першим предстоятелем визнаної Автокефальної Православної Церкви в Україні.
    За час свого управління Церквою Митрополит Епіфаній здійснив 77 архіпастирських візити у різні єпархії та парафії по всій Україні. Ним було освячено 26 нових храмів ПЦУ.
    Митрополит Епіфаній перший Українець удостоєний «нагороди Афінагора із прав людини».
    Соціальне служіння церкви теж розвинулось. Архієреї під час епідемії коронавірусу передавали ліки у лікарні, а священики і монахи виготовляли антисептик і захисні маски. Капелани зібрали сім’ям ветеранів ООС зібрали 2 мільйони гривень допомоги.
     
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне