Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Як патріарх РПЦ листи до КГБ писав: «Коли я вийду в мантії, ви першим мене удостоєте вітання»

    Нещодавно була кругла дата. 75-та річниця обрання Московського патріарха Алексія (Симанського). Цікаву деталь нагадують журналісти про його листування з генерал-майором НКГБ Георгієм Карповим.
    Митрополит Алексєй (Симанський) 29 січня написав листа голові відділу в справах РПЦ Григорію Карпову – генерал-майору НГКБ: «Ви присутні на засіданні Собору 31 січня, виїхавши для цього з пров. Островського о 1 годині дня. Там Ви читаєте нам звернення від імені уряду і потім, вислухавши моє слово у, відбуваєте ні з ким персонально не знайомлячись. Один з благочинних Вас зустрічає і проводжає. Потім Ви присутні на Літургії 4-го числа і після Літургії і короткого молебня, коли я вийду в мантії, перший мене удостоєте вітання, якщо це вирішено буде Вами. Далі берете участь в парадному обіді о 6 годині в той же день. Нарешті, на концерті 6-го числа Ви займаєте місце в ложі…Все це – крім наших зустрічей у нас в Патріархії, і у Вас в Раді, про що ми вчора домовилися …»
    Цікаво що у листі від 29 січня 1945 року Алєксій вже знає, що буде патріархом хоча собор де буде обрано патріарха РПЦ проходив через кілька днів після написання листа – 2 лютого.
    У липні 1948 року за правління Алєксія Симанського в Москві урочисто відзначалась кругла дата. 500-річчя автокефалії Російської Церкви. До ювілею було приурочено Нараду Глав і Представників помісних Православних Церков (спочатку захід замислювалося керівництвом СРСР як вселенський собор «для вирішення питання про присвоєння Московської Патріархії титулу Вселенської»), яке засудило екуменічний рух. На Нараду, однак, не прибули предстоятелі Східних грецьких патріархатів.
     
     
     

    Exit mobile version